POSNETKI: Ameriške bombe uporabljene v smrtonosnem napadu na taborišče v Rafi (VIDEO)

Svet

CNN analiza posnetkov z območja in pregled strokovnjakov za eksplozivno orožje sta pokazala, da so bile pri smrtonosnem izraelskem napadu na taborišče za razseljene osebe v Rafi uporabljene ameriške bombe. Napad, ki se je zgodil v nedeljo, je povzročil smrt najmanj 45 ljudi, večinoma žensk in otrok, več kot 200 jih je bilo ranjenih, so sporočili palestinski zdravniki in ministrstvo za zdravje v Gazi.

Posnetki, ki jih je pridobil CNN, prikazujejo ognjene zublje, ki so zajeli dele taborišča v Rafi, medtem ko so moški, ženske in otroci panično iskali zavetje pred nočnim napadom. Reševalci so iz ruševin vlekli zoglenele ostanke, tudi otroške. Naraščajoči izraelski napadi v Rafi, kjer je pred začetkom izraelske operacije zatočišče našlo približno 1,3 milijona Palestincev, so doživeli ostro mednarodno obsodbo. Agencije Združenih narodov, humanitarne organizacije in številne vlade so pozvale Izrael k takojšnji prekinitvi ofenzive.

V torek so izraelski tanki prvič napredovali globlje v Rafo, kar pomeni novo fazo v sedemmesečni vojni Izraela proti Hamasu. V eni od slik, ki jih je CNN geolociral na prizorišče nedeljskega napada v Rafi, so štirje strokovnjaki za eksplozivno orožje identificirali rep ameriške bombe majhnega premera GBU-39. Po njihovih besedah je bil napad izveden s temi bombami, kar je povzročilo globalno ogorčenje. Kljub temu ameriški predsednik Joe Biden ni spremenil svoje politike do Izraela, kar kaže na to, da smrtonosni napad v Rafi še ni presegel meje, ki bi zahtevala spremembo ameriške podpore.

Serijske številke ostankov streliva so se ujemale s tistimi za proizvajalca delov GBU-39 s sedežem v Kaliforniji, kar je še dodatno potrdilo, da so bile bombe izdelane v ZDA. Dva dodatna strokovnjaka za eksplozivno orožje sta potrdila, da so bili uporabljeni deli ameriško izdelane GBU-39. Pentagonova namestnica tiskovnega predstavnika Sabrina Singh je novinarjem povedala: "Ne vem, kakšne vrste strelivo je bilo uporabljeno v tem zračnem napadu. Za podrobnosti se obrnite na Izraelce."

ZDA že dolgo veljajo za največjega dobavitelja orožja Izraelu, kar se ni spremenilo kljub naraščajočim političnim pritiskom na administracijo Bidena zaradi ofenzive v Gazi. Prejšnji mesec je Biden podpisal zakon o zunanji pomoči, ki vključuje 26 milijard dolarjev za konflikt med Izraelom in Hamasom. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je smrtonosni zračni napad v Rafi označil za "tragično napako", a je vseeno obljubil, da bo Izrael nadaljeval svojo operacijo kljub mednarodnemu ogorčenju in ameriškemu opozorilu, naj tega ne stori, poroča CNN.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija