POSNETEK, O KATEREM GOVORI VES BALKAN: "Hejt SLOVEni, još ste živi?" (VIDEO)

Svet

Te dni se na veliko govori o videoposnetku Predraga Ličine z naslovom "Hejt SLOVEni, još ste živi?". V njem nastopajo hrvaška pevka Severina, srbska igralka Hristina Popović in bosanski igralec Goran Bogdan, ki se v vlogah kupcev in trgovcev z velikim nasmeškom na obrazu grdo zmerjajo. Posnetek, ki je nastal v okviru kampanje proti sovražnemu govoru, je v rekordnem času preplavil vse medije v regiji in dosegel svoj cilj  šokiral.

Video kampanja bosanske revije Buka je na šaljiv, a hkrati surov način pokazala, kako izgledajo žaljivi komentarji, večinoma na nacionalni osnovi, ki jih je moč brati na družbenih omrežjih in portalih, če se jih izgovori na glas

Video, katerega namen je opozoriti na grde komentarje na nacionalni in verski podlagi, ki vsakodnevno žalijo prebivalce nekdanje Jugoslavije, je kmalu preplavil medije v regiji in povzročil plaz reakcij. Od sobote, ko je bil objavljen, do ponedeljka, 12. aprila, je video zbral skoraj pet milijonov ogledov na različnih medijskih platformah, poroča revija Buka. Posnetek se je kot požar razširil po celem Balkanu, na eni strani je dosegel Makedonijo in na drugi Slovenijo.

V posnetku si Hristina Popovič v vlogi nakupovalke, Goran Bogdan v vlogi mesarja in Severina v vlogi blagajničarke z nasmeškom na obrazu in v prijaznem tonu izmenjajo kup žaljivk. Od zmerjanja z debelo svinjo in cipo do želja o smrti družine, grdih besed res ne manjka. "To je edini način, da pritegneš pozornost, ker govoriš resnico, a na drugačen način," je odmevnost svojega dela za Jutarnji list komentiral Ličina in priznal, da si ni obetal takšnega uspeha.

Na kampanjo se je odzval tudi bosanski voditelj Senad Hadžifejzović, čigar video je na svojem Instagramu objavila tudi Severina. "Da vam pove nekaj fant, ki je šel skozi vojno, ki je v sebi celo provociral, iskal sovraštvo, se preizkusil v njem ... Sovraštvo ubija tiste, ki sovražijo," je zapisala ob posnetku, ki je prav tako hitro postal izredno priljubljen.

View this post on Instagram

A post shared by Severina (@severina)

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  13 .04. 2021 ob  13: 51
Hej Slovani, naša reč
slovanska živo klije
dokler naše verno srce
za naš narod bije.

Živi, živi, duh slovanski,
bodi živ na veke,
grom in peklo, prazne vaše
proti nam so steke.

Naj tedaj nad nami
strašna burja najse znese,
skala poka, dob se lomi,
zemlja naj se strese.

Bratje, mi stojimo trdno
kakor zidi grada,
črna zemlja naj pogrezne
tega, ki odpada.