POSLOVIL SE JE BOREC ZA PRAVICE SLOVENCEV V ITALIJI: V 85. letu starosti je umrl Samo Pahor

Trst

V 85. letu starosti je v nedeljo zvečer umrl tržaški zgodovinar, šolnik in aktivist za pravice Slovencev v Italiji Samo Pahor, danes poroča Primorski dnevnik.

Kot poudarja časnik, je bil Pahor, ki se je rodil leta 1939 v Trbovljah, vsestransko dejaven. Bil je profesor zgodovine na tržaških in goriških nižjih in višjih srednjih šolah, sindikalni predstavnik slovenskega učnega osebja, nato pa tudi ravnatelj. V letih 1992 in 1993 je bil predstavnik politične stranke Slovenska skupnost v tržaškem občinskem svetu.

Predvsem pa je bil znan kot borec za pravice Slovencev v Italiji. Največ osebnih zaslug ima za razsodbo italijanskega ustavnega sodišča iz leta 1992 o zaščiti manjšine in uporabi maternega jezika v javni upravi. Ustanovil je tudi družbenopolitično društvo Edinost.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar mu je konec lanskega leta podelila medaljo za zasluge za vztrajno in dolgoletno prizadevanje pri priznavanju pravic slovenske manjšine ter ohranitev slovenskega jezika v javnosti v Italiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  15 .04. 2024 ob  23: 07
SAMO PAHOR

Bil sem kar na nekaj predavanjih Sama Pahorja v katerih je zelo slikovito in praktično govoril o uporabi slovenskega jezika v javni upravi in o dogodkih in fizičnih kontaktih na stopnišču, privedbi na Qvesturo h Qvestorju in njegovih podanih zahtevah o uporabi in prevoda v slovenski jezik. Žal smo izgubili velikega zagovornika uporabe slovenščine v Italiji in zaščiti manjšinskih pravic...iskreno sožalje vsem svojcem in prijateljem ter podpornikom...

R.I.P. - Počivaj v miru