POSLEDNJE BESEDE UMIRAJOČEGA ŠESTLETNIKA: "Mama, v redu sem" (FOTO, VIDEO)

Kronika

Šestletnega palestinskega dečka, ki je v predmestju Chicaga izgubil življenje v soboto, so v ponedeljek pospremili na njegovo zadnjo pot. Njegove zadnje besede naj bi bile: "Mama, v redu sem." Dečkova mati ostaja v bolnišnici. Storilca, 71-letnega moškega, so obtožili naklepnega umora, saj naj bi bil napad posledica dogodkov v Izraelu.

V ponedeljek se je na tisoče ljudi, vključno s sorodniki, prijatelji in člani skupnosti, zbralo v Bridgeviewu, predmestju Chicaga, kjer je v tamkajšnjem muslimanskem centru potekala pogrebna molitev za šestletnega Wadea Al-Fayouma. Po poročanju BBC naj bi bil deček umorjen izključno zaradi svoje muslimanske vere, so sporočile tamkajšnje oblasti. Dečkova mati, 32-letna Hanaan Shahin, ki je utrpela hude poškodbe v napadu, ostaja v bolnišnici.

Medtem ko je potekal pogreb, se je lastnik hiše, kjer sta živela priseljenka iz Palestine in njen sin, pojavil na sodišču. Obtožen je umora, poskusa umora, hudega napada z nevarnim orožjem in dveh kaznivih dejanj iz sovraštva. 71-letni Joseph M. Czuba je po besedah šerifovega urada zločin storil zaradi razburjenja po napadu Hamasa na Izrael, za katerega je krivil muslimane. 

Po poročanju tožilstva je bil Czuba jezen zaradi dogajanja v Jeruzalemu in se je s podnajemnico, še pred napadom, sporekel. Podnajemnica naj bi mu odgovorila z besedami: "Molimo za mir." Czuba je nato posegel po nožu in jo napadel, piše v obtožnici. Pri preiskavi primera je prišlo na dan, da je Czuba redno poslušal konservativno radijsko oddajo in postajal vedno bolj paranoičen zaradi prisotnosti palestinsko-ameriške družine v svojem domu. 32-letna Palestinka je v ZDA že 12 let, njen sin Wade pa se je tam tudi rodil.

Po izjavah Czubove žene je bilo jasno, da je bil mož prestrašen pred morebitnimi napadi ljudi z bližnjevzhodnimi koreninami. V soboto zjutraj so zaradi napada poklicali policijo, ki je prispela na Czubovo domačijo v Plainfieldu, kakšnih 64 kilometrov južno od Chicaga. Na tleh so našli šestletnega dečka v luži krvi, obdukcija je pokazala, da je bil zaboden kar 26-krat.

Družinske izjave, deljene s Svetom za ameriško-islamske odnose, kažejo, da je Czuba med napadom poskušal zadaviti podnajemnico in ji pri tem govoril: "Muslimani morate umreti." Czuba je v priporu, brez možnosti za izpustitev na prostost pred sojenjem. Na sodišču je spregovoril le na kratko in potrdil, da bo potreboval zagovornika, ki mu ga bo dodelilo sodišče, in da razume obtožbe.

Dečkov stric, Yousef Hannon, je dejal, da pred umorom "ni bilo znakov, da bi bilo kaj narobe" med napadalcem in žrtvama. Mati in sin sta v hiši 71-letnika najela dve sobi in pred nekaj tedni je Czuba celo obiskal rojstni dan šestletnika. Yousef je Wadea opisal kot vedno nasmejanega dečka, ki je rad obiskoval šolo, imel je rad svoje učitelje in svojo mamo. "Imel je rad svoje življenje," je dejal dečkov stric.

Oday Al-Fayoume, oče umorjenega dečka pa je za The Daily Beast povedal, da je bil "Wadea mali angel v obliki človeka." Razkril je še sinove zadnje besede, ko je ležal ranjen na tleh: "Njegove zadnje besede, ki jih je namenil mami so bile: 'Mama, v redu sem.' Veste kaj, res je v redu. Zdaj je na lepšem svetu."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  17 .10. 2023 ob  17: 05
fanatiki katerekoli vere so zlo