POSLANCI DESUS ZAHTEVAJO ODSTOP PIVČEVE: "Treba je razmisliti, kaj je najboljše za stranko," odgovarja predsednica (VIDEO)

Slovenija

Poslanska skupina DeSUS predsednici stranke Aleksandri Pivec, s katero se je danes sestala, predlaga takojšen in nepreklicen odstop z vrha stranke. Če tega ne bo storila, svetu DeSUS predlagajo, da ji izreče nezaupnico. DeSUS je pod vodstvom Pivčeve postala stranka afer, česar poslanci ne morejo sprejeti, pravi vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Franc Jurša

Jurša je po srečanju poslanske skupine s Pivčevo spomnil, da je Pivčeva zmagala na januarskem kongresu prav zato, ker je zagotovila konsolidacijo stranke. Ta cilj pa ne le, da ni bil dosežen, ampak se od njega celo oddaljujejo.

Poslanci ji na podlagi tudi javno izpostavljenih zadev ne verjamejo. "Kot visoka državna funkcionarka je dolžna plačevati svoje račune," je poudaril Jurša. Pivčeva po njegovih navedbah v vseh mesecih od prevzema predsedniške funkcije tudi ni dajala pomena poslanski skupini.

Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je znašla pod plazom očitkov zaradi nejasnih plačil gostovanj v službenem času. Mediji so izpostavili junijska obiska na Krasu in v Izoli.

Pivčeva je po besedah poslanca Branka Simonoviča danes sicer želela pojasniti okoliščine nočitev v hotelu v Izoli, ko je bila junija gostja Občine Izola. Vendar poslanci menijo, da bo jasen odgovor o tem dala Komisija za preprečevanje korupcije.

Poslanec Robert Polnar je povedal, da Pivčeva danes na očitke ni konkretno odgovorila, je pa ubrala značilno taktiko v takih primerih, in sicer relativizacijo zadev: "Vse je dovoljeno, filozofija sprejemljivosti vsega je na pohodu." Dodal je, da mu je izpod ravni osebnega dostojanstva, da se ukvarja z računi Pivčeve, saj ga to tudi ne zanima. A skrbi ga, da se ta oseba ne zaveda, da je dolžna svoje račune plačevati sama.

Aleksandra Pivec

Kot je dejal, ni spremenil svojega stališča o Pivčevi, kot ga je imel ob njenem prevzemu vodenja stranke. Takrat je uporabil frazem o "vezanju otrobov in prispodobo o kvašenju neslanosti". Tudi danes jim po njegovih navedbah ni predložila nič drugega od tistega, kar so že vedeli iz medijev. Izrazito pa ga je zmotila drža predsednice kot visoke državne funkcionarke: "Sveto je prepričana, da njej kot ministrici pripada, da ji drugi plačujejo zasebne račune."

Jurša je pojasnil, da so se danes usmerili le v delo stranke DeSUS in položaj Pivčeve na mestu predsednice. Niso govorili o njenem delu na mestu ministrice ali podpredsednice vlade. Kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, tednu, mesecu, je po njegovih besedah vprašanje, na katerega verjetno nihče od njih nima odgovora.

Upajo, da je predsednica sporočilo poslanske skupine sprejela in bo temu primerno ravnala. "Pričakujemo, da bo odstopila. Takrat bomo morali najti osebo, ki bo začasno vodila stranko do kongresa, kjer bodo volili novega predsednika oz. predsednico," je pojasnil Jurša. Tako ni odgovoril konkretno na vprašanje, kdo utegne voditi stranko, če se bo Pivčeva poslovila s položaja.

Robert Polnar (skrajno levo) in Branko Simonovič (drugi od leve proti desni)

Vodja poslanske skupine DeSUS je še pojasnil, da se s predsednikom vlade Janezom Janšo glede dogajanja v stranki še ni pogovarjal, a načrtuje krajši pogovor z njim v kratkem.

Kot je še dejal, ne bi bili pobudniki današnjega pogovora s Pivčevo, če bi jih ona sama poklicala in se želela pogovoriti. Glede na to, da tega ni naredila, so bili prisiljeni, da sestanek skličejo sami. Jurša je zatrdil, da današnje odločitve glede Pivčeve niso sprejeli pred današnjim srečanjem, so se pa poslanci DeSUS o tej temi že večkrat pogovarjali.

"Če svet stranka naše pobude ne sprejme, nam ne preostane drugega, kot da gremo po svoji poti," pa je pa povedal poslanec Juri Lep. V tem primeru bodo poslanci po njegovih navedbah glasovali po svoji vesti in prepričanju. Pričakuje, da stranka ne bo razpadla, pač pa nasprotno: da bo obstala in se okrepila.

Po pogovoru s svojo stranko se je oglasila tudi Pivčeva

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je po sestanku s poslansko skupino, ki jo poziva k odstopu, dejala, da je za odločitev o tem, ali bo pozivu sledila ali ne, še prezgodaj. Meni, da je treba prej razmisliti o tem, kaj je najboljše za stranko. "Ne gre za vprašanje mojega odstopa, ampak za vprašanje prihodnosti stranke. Zato je treba razmisliti, kaj je dobro za stranko, za njeno prihodnost in potem sprejemati nadaljnje odločitve," je na novinarski konferenci povedala Pivčeva. Ob tem pa dodala, da je "stranka več kot vodstvo in poslanska skupina, naše članstvo je širše in prihodnost stranke mora biti v prvem planu vseh".

Če bo šla odločitev stranke v smer, da mora odstopiti, pa bo se bodo pogovarjali tudi o sklicu kongresa, na katerem bi imenovali novo vodstvo.

Poslanci DeSUS

Pivčeva je danes še dejala, da je na sestanek poslanske skupine "prišla z vsemi dokumenti", da je prinesla vse račune, pripravila kronologijo dogajanja in drugo dokumentacijo, poslanci pa da danes "niso bili pripravljeni sprejeti njenih argumentov". "Po zaključku sestanka so mi vso pisno dokumentacijo vrnili," je dejala in zato sklepa, da jih dokazi "niti niso toliko zanimali". Ponovila je tudi, da je vsa dokazila že poslala pristojnim inštitucijam in da je pripravljena prevzeti odgovornost, če bi ugotovili nepravilnosti. Ob tem pa je dejala, da je prepričana, da ni storila nobenega nezakonitega dejanja.

Danes je prav tako ponovila, da je druga soba v izolskem hotelu, kjer je prenočila sredi junija, ostala prazna. Glede junijskega obiska na Krasu pa, da ji je agencija Vinakras tours račun izdala šele 21. julija, sama pa ga je poravnala 24. 7. Časnik Dnevnik je o njenem obisku na Krasu sicer poročal 23. julija.

Pivčeva je v Izoli bivala v Hotelu Marina.

Pivčeva je ob tem dejala, da je vse račune plačala sama, obenem pa, da se ji zdi normalno, da se v primerih obiskov funkcionarjev na povabilo podjetij, "kakšna stvar poravna tudi v imenu gostitelja". "Mislim, da nisem edina, ki je dobila plačano kakšno kosilo od gostiteljev," je dejala.

S stališčem poslanske skupine je Pivčeva, kot je dejala, seznanila tudi premierja Janeza Janšo, v prihodnjih dneh pa se bosta sestala in se pogovorila. Kar se tiče dosedanjih zgodb, objavljenih v medijih, pa je zatrdila, da ima podporo predsednika vlade.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  11 .08. 2020 ob  09: 42
Ma kaj ni imela že v prejšnji vladi afere ta šjora? Če je zajeb... naj pač odstopi. In stranka Desus itak je oportunistična stranka... Vedno plavajo na vrhu..Kaj že plava na vrhu? Drek?
kokodek |  11 .08. 2020 ob  08: 08
bolje pozno kot nikoli.... in poslanci Desus, upajmo, bodo začeli misliti. Če želijo politično preživeti takoj odstaviti Pivec in stran od Janše !!!!!
joe jaxson |  10 .08. 2020 ob  23: 33
boli jo k.... kr ji je JJ (kot procentivavšku) obljubil tantijeme in bo šla v drugo stranko za iste, oz, še višje privilegije !
Ivan |  10 .08. 2020 ob  16: 25
Kaj pa ima zaenkrat še ministrica za pojasnjevati? Poslanci so ji rekli naj odstopi, v kolikor ne, koalicija nima več glasov teh poslancev in koalicije ni.

-1, naslednji.