POSLANCI DANES O INTERPELACIJI FAJONOVE: Zlorabila naj bi diplomatsko-konzularno mrežo in javno institucijo

Slovenija

Poslanci bodo danes na izredni seji obravnavali interpelacijo zunanje ministrice Tanje Fajon, ki ji SDS očita zlorabo diplomatsko-konzularne mreže in kršitev zakona o zunanjih zadevah. Fajonova vse očitke zavrača. Interpelacija nima realnih možnosti za uspeh, saj je zanj potrebnih 46 poslanskih glasov, ki jih predlagateljica SDS nima.

Povod za interpelacijo proti ministrici Fajon, ki jo je SDS vložila 22. septembra, je afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Tonetom Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala septembra.

Kajzer, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janši, ta je posnetek zaslona objavil na Twitterju. Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega lahko volivci pošiljajo podpise, ki jih je Nataša Pirc Musar zbirala za vložitev kandidature na predsedniških volitvah.

Poslanci SDS v interpelaciji zunanji ministrici očitajo zlorabo diplomatsko-konzularne mreže zaradi selektivnega zbiranja podpisov volivcev za eno predsedniško kandidatko. Očitajo ji tudi tudi kršitev 17. člena zakona o zunanjih zadevah ter zlorabo javnih institucij, češ da z namero o odpoklicu Kajzerja ni predhodno seznanila predsednika republike Boruta Pahorja.

Vse očitke iz interpelacije je Fajon zavrnila kot neutemeljene. Po koalicijskem vrhu v sredo je poudarila, da interpelacijo jemlje zelo resno in z vso odgovornostjo in da bo danes z argumenti zavrnila vse očitke, izrazila pa je tudi obžalovanje, da opozicija ta institut izkorišča.

V DZ je danes za razpravo o interpelaciji predvidenih več kot 13 ur.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prč |  10 .11. 2022 ob  08: 18
Fajonki pa je treba nekaj priznat; uspešno uničuje SD. Če ne vskoči Pahor, jih v naslednjem mandatu ne bo v parlamentu.
Prč |  10 .11. 2022 ob  08: 18
Fajonki pa je treba nekaj priznat; uspešno uničuje SD. Če ne vskoči Pahor, jih v naslednjem mandatu ne bo v parlamentu.