POSKUSILI BODO TISTO, KAR ŠE NOBENEMU NI USPELO: V Istri bodo gojili velike leščurje (FOTO)

Istra

Iz puljskega akvarija so sporočili, da so v torek prejeli dragocene velike leščurje (Pinna nobilis) iz Beneške lagune. Gre za deset odraslih in enega mladiča, cilj pa je jih gojiti.

"Posameznike smo namestili v nove sprejemne bazene z morsko vodo, ki je bila prečiščena in kontinuirano obdelana z UV žarki ter filtrirana na en mikrometer ter z ustrezno temperaturo (12 stopinj Celzija) in slanostjo (34 odstotkov). Prehranjujejo se z različnimi vrstami fitoplanktonov in zooplanktonom," so zapisali na družbenih omrežjih.

O življenjskem ciklu je malo znanega, saj so veliki leščurji zavarovana vrsta, ki je niso gojili, saj tudi ni bila komercialna vrsta. Šele pred kratkim, ko so postali kritično ogrožena vrsta, so nekatere ustanove poskušale z drstenjem oziroma parenjem pod nadzorovanimi pogoji, vendar doslej še nikomur ni uspelo skleniti življenjskega kroga, so sporočili iz akvarija.

Jučer (19.2.) je u naš akvariji pristiglo 10 odraslih jedinki i jedna juvenilna („Alice“) plemenita periska (Pinna...

Posted by Aquarium Pula on Utorak, 20. februar 2024.

Znano je, da je veliki leščur, tako kot nekatere druge školjke, dvospolen (t. i. sukcesivni hermafrodit) in zaradi preprečevanja samooploditve moške in ženske spolne celice ne nastajajo istočasno. Spolno dozori okoli drugega leta starosti. Drst se v naravi začne z dvigom temperature vode, največkrat pozno spomladi, medtem ko je vrhunec drstenja v poletnih mesecih. Oploditev je zunanja, ličinka pa planktonska, so še zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija