POSEBNO VLADNO PRIZNANJE ZA TRŽAŠKI ZBOR PINKO TOMAŽIČ: Prejeli so ga za izjemno povezovalno vlogo med Slovenci v Italiji (FOTO)

Slovenija

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je v ponedeljek na prvomajskem slavju v Števerjanu Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič, ki obeležuje 50. obletnico delovanja, vročil posebno priznanje za izjemno povezovalno vlogo med Slovenci v Italiji, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Prvomajsko slavje v Števerjanu je v Domu na Bukovju že tradicionalno pripravilo Kulturno društvo Briški grič. Slavnostni govornik je bil Arčon, s koncertom pa je dogajanje popestril Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

Minister Arčon je zboru vročil posebno priznanje za izjemno povezovalno vlogo med Slovenci v Italiji in Sloveniji, za ohranjanje in krepitev slovenske kulture v zamejstvu ter za posredovanje idealov miru, bratstva, sožitja in enakopravnosti med narodi, so sporočili iz urada.

????????????????[MINISTER ARČON NA PRVOMAJSKEM SLAVJU V ŠTEVERJANU VROČIL PRIZNANJE TRŽAŠKEMU PARTIZANSKEMU PEVSKEMU ZBORU PINKO...

Objavil/a Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dne Ponedeljek, 01. maj 2023

Kot je dejal Arčon, so Slovenci v Italiji s svojim občutkom za skupnost, s spoštovanjem tradicij in običajev ter z zavedanjem pomena in sporočila praznikov vzgled tudi za matično domovino. Poudaril je, da "ne smemo pozabiti, da je delo tudi prostovoljstvo, ki drži pokonci pevske zbore, orkestre, dramske skupine, športna in turistična društva".

Pol stoletja neprekinjenega delovanja so sicer člani zbora pod taktirko dirigentke Pie Cah obeležili z velikim koncertom na dan upora proti okupatorju. Kot so ob tem zapisali, izbira datuma ni naključje, saj je glavno poslanstvo zbora, ki je bil ustanovljen konec leta 1972 v Bazovici pri Trstu na pobudo bivših partizanov, prenašanje izročila NOB in odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi ter posredovanje idealov miru, bratstva in enakopravnosti med narodi.

Tržaški zbor pa, kot poudarjajo, ni zgolj partizanski zbor, ki ohranja izročilo slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo. Je institucija, ki si že polnih 50 let prizadeva za utrjevanje slovenske narodne zavesti v zamejstvu in za uveljavljanje slovenske kulture.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  03 .05. 2023 ob  09: 08
čestitke zborovodji in pevkam in pevcem