POSEBNO OPOZORILO ZA PRIMORSKO: Močan jugo, zaradi močnejših nalivov bo poplavljalo, kje bo najbolj kritično?

Slovenija

Danes zvečer in ponoči lahko južni veter na Obali preseže hitrost 70 kilometrov na uro. Zaradi napovedanega obilnega deževja, ki lahko v zahodni in južni Sloveniji v naslednjih 24 urah krajevno doseže okoli 100 litrov na kvadratni meter, bodo zvečer in v soboto reke in manjši vodotoki v večjem delu države hitro naraščali, opozarja Arso.

Oblačno in deževno bo danes v slovenskem Primorju. Pihal bo zmeren jugo, ki se bo čez dan krepil. Popoldne se bo segrelo na okoli 13 °C. Morje bo dopoldne zmerno vzvalovano (3), popoldne in zvečer pa vzvalovano (4), na odprtem tudi razburkano (5). Vidljivost bo večinoma nad 10 km.

Drugod po državi bo danes oblačno, v južni in osrednji Sloveniji bodo padavine. Zjutraj bo v notranjosti še marsikje snežilo, nato se bo meja sneženja hitro dvigala. Ponekod ni izključena kratkotrajna poledica. Le v nekaterih alpskih dolinah bo snežilo tudi še sredi dneva. Na Primorskem in Notranjskem ter na severovzhodu se bo krepil južni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10 °C, v zatišnih legah malo nad 0 °C, ob morju in na Goriškem do 13 °C.

Jutri bo oblačno in deževno, najmanj padavin bo na severovzhodu. Meja sneženja bo večji del dneva na nadmorski višini okoli 1500 m. Veter bo popoldne oslabel. Temperature bodo od 7 do 13 °C, hladneje bo le v nekaterih dolinah na območju Julijskih Alp.

Obeti

V noči na nedeljo se bo meja sneženja na severozahodu spustila do okoli 800 m nad morjem, a bodo padavine do jutra v glavnem že ponehale. V nedeljo bo spremenljivo oblačno, nastale bodo posamezne plohe. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in nekoliko hladneje. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

Posebno opozorilo: poplavljanje rek in morja

Meteorologi napovedujejo, da so v soboto zjutraj in dopoldne možna razlivanja manjših rek predvsem v zahodni polovici Slovenije, v soboto popoldne pa tudi v južni, osrednji in delu vzhodne Slovenije. V soboto zvečer in ponoči se tako lahko na najbolj izpostavljenih območjih razlivajo reke Vipava v spodnjem toku, Kolpa, Ljubljanica ter Sava v srednjem toku. Ob močnejših lokalnih nalivih se lahko hitro razlijejo hudourniški vodotoki, še opozarjajo.

V času plime, v petek med 20. in 22. uro in v soboto med 6. in 8. uro, bo morje poplavljalo najbolj izpostavljene dele obale v višini do 20 centimetrov. Ob tem bo morje vzvalovano.

Močno povečana nevarnost snežnih plazov

Zaradi kombinacije dežja, taljenja snega in zamrznjenih tal je danes popoldne in v soboto pričakovati hitro naraščanje rek in manjših vodotokov v večjem delu države, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). V gorah se bo zaradi obilnih padavin in odjuge močno povečala nevarnost snežnih plazov, in sicer na četrto stopnjo. Meja sneženja se bo predvidoma dvignila nad 1500 metrov nad morjem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija