POSAVSKA IZRINILA OBALNO-KRAŠKO REGIJO S PRVEGA MESTA: Najslabša ostaja primorsko-notranjska

Slovenija

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 3642 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 491 okužb. V bolnišnicah zdravijo 477 bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb na dan pa je padlo na 549. To pomeni, da Slovenije izpolnjuje pogoje za rumeno fazo sproščanja ukrepov. Umrli so trije covidni bolniki.

Delež pozitivnih PCR testov je v ponedeljek znašal 13,5 odstotka. Opravili so tudi 43.620 hitrih antigenskih testov. Po podatkih NIJZ število aktivnih primerov okužbe znaša 8621.

V bolnišnicah se zdravi 477 covidnih bolnikov, od tega 131 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 54 bolnikov, trije covidni bolniki so umrli. Po besedah Maje Bratuša, ki je vodila današnjo novinarsko konferenco o covidu-19, je opazen trend zniževanja zasedenosti bolniških postelj, še vedno pa so zaskrbljujoči podatki o številu bolnikov na intenzivni negi.

Podatki o sedemdnevnem povprečju so bolj spodbudni, saj je to padlo pod 600. Ker tudi število hospitaliziranih znaša manj kot 500, Slovenija izpolnjuje pogoje za prehod v rumeno fazo sproščanja epidemioloških ukrepov.

O izpolnitvi obeh pogojev bo v luči trenutnih epidemioloških razmer in napovedi vlada v sredo razpravljala s posvetovalno skupino za covid-19, je še pojasnila Bratuša. Epidemiologinja Irena Grmek Košnik s kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je tudi potrdila, da so v strokovni skupini predlagali rahljanje ukrepov, a podrobnosti ni razkrila.

Kljub boljšim podatkom sicer še vedno ostajajo razlike med regijami. Kot je še pojasnila Bratuša, ima najslabša regija, primorsko-notranjska, več kot enkrat slabše sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev kot najboljša regija, ki je trenutno posavska.

Prvič po 15. oktobru lani smo prišli na 550 potrjenih okužb na dan, ocenjeno dnevno število okužb pa je 2000, pa je izpostavil vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožefa Stefana Leon Cizelj. Kot je pojasnil, se je od 1. aprila do danes reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, znižalo z 1,2 na 0,85. To smo po njegovih navedbah dosegli predvsem s samozaščitnim obnašanjem in prvomajskimi prazniki, ki so delovali kot malo zaprtje države.

Po njegovem mnenju pa je ključno vlogo pri zniževanju reprodukcijskega števila odigralo 11-dnevno zaprtje v začetku aprila. Brez tega bi bilo v tem trenutku v bolnišnicah okoli 1000 bolnikov, do številke okoli 500 in rumene faze, kjer smo danes, pa bi prišli šele v sredini junija.

Cizelj pričakuje, da se bo število bolnikov v bolnišnicah še naprej zmanjševalo, to pa je povezano tudi s cepljenjem. "Hitreje ko bomo cepili, hitreje bodo številke padale," je še dodal. Trenutno tedensko zaradi cepljenja postane imunih na covid-19 približno 50.000 ljudi. Zeleno fazo sproščanja ukrepov bi lahko s trenutnimi trendi dosegli v začetku poletja, a kot je poudaril Cizelj, je to težko napovedovati.

K odločitvi za cepljenje je pozvala tudi Grmek Košnikova, ki je na današnji novinarski konferenci orisala tudi epidemiološke razmere v svetu in v Evropi. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je do 10. maja poročala o skoraj 158 milijonih potrjenih primerih okužb in 3,28 milijona smrti. Kot vzpodbudno je ocenila, da smo v tem obdobju že uporabili 1,2 milijarde odmerkov cepiv.

V Evropi se situacija po njenih besedah izboljšuje, saj so trendi v 25 evropskih državah stabilni ali padajoči, medtem pa v število okužb na Irskem ter v Litvi in Latviji še narašča.

Tudi v Sloveniji potrjeni primeri po regijah in sedemdnevno povprečje kažejo na to, da se stanje izboljšuje. Najverjetnejši viri okužbe pa ostajajo lokalni viri, je še pojasnila.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija