PORTOROŠKO LETALIŠČE PODIRA REKORDE: Nujno potrebuje širitev in obnovo

Piran

Minuli konec tedna je portoroško letališče ponovno beležilo zelo visok letalski promet. Od petka do nedelje je bilo opravljenih kar 486 letalskih operacij, v slabih treh dneh pa je pristalo 175 letal. Prednjačili so predvsem avstrijski gostje z zasebnimi letali. Prav tako je bilo v mesecu avgustu zabeleženih rekordnih 2955 letalskih operacij.

Gostje so na destinaciji ostajali v povprečju dva do tri dni, kar pomeni dodano vrednost za širše turistično gospodarstvo. Letalski gostje so petični gostje, ki na turističnih destinacijah potrošijo več denarja, so ob tem v sporočilu za javnost poudarili v Aerodromu Portorož.

Iz portoroškega letališča so ob tej priložnosti opozorili, da je letališko osebje tudi tokrat imelo veliko težav pri parkiranju letal zaradi pomanjkanja asfaltiranih parkirnih površin. Vodstvo podjetja, so navedli, sicer neprestano opozarja resorno ministrstvo za infrastrukturo, da je nujno potrebno pospešiti nerazumno dolge birokratske postopke, kar bi portoroškemu letališču končno omogočilo prepotrebno širitev in obnovo obstoječe premajhne in zastarele infrastrukture.

Aerodrom Portorož, ki je sicer pred časom pristal v večinski lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića, že leta opozarja na potrebo po podaljšanju vzletno pristajalne steze ob dolgotrajnih postopkih priprave državnega prostorskega načrta zanjo.

Sloveniji grozi izguba Adrie Airways

Kot smo poročali v petek, Sloveniji v teh dneh grozi izguba edinega letalskega prevoznika. Agencija za civilno letalstvo (CAA) je namreč uvedla postopek za ohranitev operativne licence Adrie Airways. Nekdanji minister za promet in nekdanji direktor Aerodroma Portorož Patrick Vlačič upa, da Adria ne bo ob licenco, saj bi to za Slovenijo pomenilo veliko socialno bombo, hkrati pa bi se bistveno zmanjšala povezljivost Slovenije s svetom. Kot je opozoril, se nove letalske linije ne vzpostavijo čez noč, enega letalskega prevoznika ne more kar tako zamenjati drugi. CAA bo svojo odločitev sporočila do konca oktobra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  17 .09. 2019 ob  17: 22
Oj, širitev letališča ne pride v upošteva.
Srbine si kupil. Nam prinašaš samo hrup. Računaš na javni občinski denar. Tako ne gre.
Zanimivo,da se pred tabo oglaša Vlačič bivši minister za promet. Kar naenkrat ve vse o letalstvu.
Vemo kaj se dogaja z letališčem Maribor. Katastrofa.
Brnik katastrofa. Sečovlje bomo videli, videli, videli... Lp