PORTOROŠKA TURISTICA Z NAVDIHUJOČIMI ZGODBAMI: Študenti v novem podkastu širijo obzorja in navdihujejo z inovacijami v turizmu

Piran

Navdušenke in navdušenci turizma in turističnih doživetij lahko odslej prisluhnejo izkušenim strokovnjakom in zaposlenim, ki delujejo v svetu turizma in ga razvijajo za boljši jutri. Spoznati je mogoče navdihujoče zgodbe o uspehu in primere dobrih praks, ki potrjujejo splošno prepoznavni rek: "Ni turizma brez ljudi".

UP FTŠ sTOUdio Turistica Podkast je nastal v okviru Študentskega studia za trajnostni razvoj in inovativnost v turizmu UP FTŠ Turistice, tj. pilotnega razvojno raziskovalnega programa, ki povezuje študente, gospodarstvo in akademijo.

Poslanstvo projekta je spodbujanje sodelovanja študentov na razvojnih projektih s fokusom na analitiki, svetovanju, inoviranju in praktičnem delu v gospodarstvu, skozi katere razvijajo kompetence pod nadzorom strokovnjakov iz prakse in pedagoških ter raziskovalnih sodelavcev UP FTŠ Turistice in združenja AIRTH.

V okviru projekta in pri študijskih predmetih sodelujejo študenti portoroške fakultete, ki si samoiniciativno izberejo novega gosta za avdio oddajo oziroma to storijo s pomočjo mentorjev.

Sami izoblikujejo temo svoje epizode in temu prilagodijo snemalni načrt. Nato se z gostom dogovorijo za snemanje, pri katerem jim je v veliko pomoč nova sTOUdio soba (nekdanja računalniška učilnica) s sodobno tehnološko opremo, ki jo je program UP FTŠ sTOUdio Turistica pridobil je v sklopu projekta Google.org Impact Challenge.

Glavni cilji projekta novega podkasta so spoznavanje delovanja turističnega sektorja v Sloveniji in tujini, predstavitev trendov in dobrih praks v turizmu, inovativnih rešitev in večjega povezovanja študentov z gospodarstvom in znanostjo.

Doslej so študenti posneli že tri epizode. Gostili so Jureta Repanška, direktorja podjetja Alpinia in Matevža Strausa, predsednika društva Idrija 2020. V najnovejši epizodi pa je študent Tilen Nipič pred mikrofonom gostil Bojana Firbasa, člana in upravljalca inovativne domačije Firbas iz Slovenskih goric.

Domačija Firbas

Omenjena kmetija, nosilka štirih jabolk po kategorizaciji turističnih kmetij, je znana po estetski kmečki arhitekturi, bogati ponudbi aktivnosti in visokokakovostni domači hrani, ki je pretežno povezana s hruškami sorte viljamovka. Njihovo identiteto sestavlja med drugim tudi poseben turistični produkt imenovan S(p)anje na seniku, ki je uvrščen na seznam Edinstvenih doživetij Slovenije. Več o zgodbi domačije Firbas pa je mogoče slišati v zadnji epizodi.

Vse tri epizode lahko poslušate na spodnji povezavah preko aplikacije Spotify.

-        "Kako je spanje na seniku postalo eno izmed edinstvenih doživetij Slovenije?" (Bojan Firbas): povezava

-        "Se okoljevarstvo v hotelirstvu res izplača?" (Jure Repanšek): povezava

-        "Pripovedovanje zgodb s pomočjo tehnologije, ki bi bile drugače težko povedane" (Matevž Straus): povezava