POPOVIČ JE PREPRIČAN, DA OBČANI NISO RAZUMELI, ZAKAJ GRE: Kako pa je izid referenduma komentiral Bržan? (VIDEO)

Koper

Včerajšnjega referenduma glede uveljavitve odloka o veljavnosti prostorskih aktov na območju Urbanega središča Barka se je udeležilo 22,57 odstotka volilnih upravičencev oziroma dobrih 9600 prebivalcev koprske občine. Za uveljavitev odloka je glasovalo 59,23 odstotka, proti pa 40,77 odstotka. Kvorum za veljavnost referenduma je bil dosežen. Boris Popovič, ki je bil pobudnik referenduma in je za njegov razpis uspel zbrati dovolj podpisov, je prepričan, da referendumsko vprašanje ni bilo dovolj razumljivo postavljeno: "Referendum, kar se tiče nas, ni uspel."

"Vedel sem, da bomo imeli problem prepričati 20 odstotkov Koprčank in Koprčanov, da pridejo na volišča. Drugi, še večji problem, kako jim povedati, kaj zagovarjamo, ali smo za ali smo proti. Odlok, ki je šel na referendum, je pripravil odvetnik Matoz. Vprašanje ni bilo razumljivo, občani so težko razumeli, za kaj gre. Mi smo v kampanji razlagali, zakaj smo proti. Nasprotniki pa so, ko so govorili, zakaj so za, dali zraven mojo karikaturo na vrhu stolpnice in spodaj zapis 'za park'. Menim, da je bila njihova kampanja nepoštena. Ljudje niso dobro razumeli. Referendum, kar se tiče nas, ni uspel," pravi Popovič.

Izjava Boris Popovič o referendumu

Posted by Alex Marsič on Sunday, October 10, 2021

V Civilni iniciativi Parka ne damo so opozarjali, da bo uveljavitev škodljivega odloka Koprčanom za vedno odvzela bodoči Centralni park. Na območju t. i. Toncityja je poslovnež Milan Mandarić pred leti načrtoval gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta. Tedanji župan Popovič je zasebna zemljišča najprej namenil gradnji stanovanj, čez čas pa je občina zaradi poslabšanja odnosov z Mandarićem preprečila gradnjo s sprejetjem prostorskega načrta, po katerem bo tam centralni mestni park.

Mestni svet je lani sprejel odlok, s katerim je prostorski načrt za centralni park razveljavil. Občina je sklenila dogovor z vsemi tremi lastniki parcel na tem območju in se izognila tožbam investitorja zaradi onemogočanja gradnje. Popovič je nato začel zbirati podpise za referendum o razveljavitvi tega odloka.

"Zadovoljen sem, da so občani in občanke ugotovili, da je politika iskanja sodelovanja, dogovarjanja in iskanja kompromisov prava politika. Celo prijetno presenečen sem, glede na to, da kot občina nismo sodelovali v kampanji in nisem pozival ljudi, kako naj glasujejo. Kvečjemu sem samo posredoval dejstva, ki upam, da so res pomagala ljudem, da odločijo," je po objavi izida referenduma komentiral Bržan.

Kot dodaja, bo odlok uveljavljen, lastniki pa lahko začnejo s pripravo dokumentacije za gradnjo. "Sporazum je načeloma veljaven, tako da naj bi imeli možnost graditi stanovanjsko sosesko na tak način, kot smo se dogovorili. Govorimo o 300 do 400 stanovanjih, s 50-odstotno pozidavo," pojasnjuje Bržan.

Na občinskem delu Barke in parkirišča je načrtovana izgradnja novega zdravstvenega doma. Na vprašanje, zakaj se v času njegovega mandata gradnja neprofitnih stanovanj v Kopru ni začela, Bržan odgovarja:

????????Pred začetkom referendumske kampanje sem poudaril, da zaupam zdravemu razumu koprskih občank in občanov in da verjamem, da boste lahko oblikovali svoje stališče brez posebnega prepričevanja. V celoti ste upravičili moje zaupanje in z 58,87 odstotka glasov ZA uveljavili občinski odlok. Za vaše glasove se vam iskreno zahvaljujem.???? #referendum #ZA #odločanje #mok

Objavil/a Aleš Bržan dne Nedelja, 10. oktober 2021

"Gradnja nad Dolinsko bi se morala začeti 2017. Ob nastopu mandata smo verjeli bivšemu direktorju, da je finančna konstrukcija narejena, potem pa smo ugotovili, da temu žal ni bilo tako. Zato je bilo potrebno zamenjati direktorja in pripraviti novo finančno konstrukcijo, popraviti projekt, pridobiti gradbeno dovoljenje. Uspeli smo objaviti javni razpis. Prijavljeni so bili štirje izvajalci, ki pa so ponudili višjo ceno od najvišje možne cene, tako da bo javni razpis v kratkem ponovljen."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  13 .10. 2021 ob  00: 11
Park naj bi prinesel nova delovna mestajQuery112305135889895338208_1634075167640?? Komu ( eurospinu, supernovi, dipo, petrolu, harveynorman...???). Nikjer na svetu ni takega dubajskega parka med soping centri. Mogoce bi marjetica zaposlila dva vrtnarja in 4 pobiralce smeti vec, kaj o tem govorimo?? Parki v takem obsegu spadajo v mocno urbana sredisca ne pa zraven soping centrov. Niste se razumeli nekateri, da ta park nima nobene veze z realnostjo, referendum je bil samo izvidnica bivsega zupana o svoji podpori med obcani. Verjamite mi, poznam delovanje bivsega zupana, ce bi bilo zemljisce od grafista nebi bilo o parku ne duha ne sluha, to je se edino stratesko zanimivo zemljisce na obali ki ni od Grafista. Bolj primerna pozicija za en majhen park bi bilo zemljisce oz pesceno parkirisce med Inteso San Paolo in sodiscem, zakaj pa tu ni oz zakaj ni o tem referendum??? Zato ker je zemljisce od grafista seveda...in se bo na njem enkrat v bodoce gradilo. Dejmo se zresnit ze enkrat in tisti ki se niste odprli oci jih pocasi odprite...
Piero Panin |  12 .10. 2021 ob  16: 55
Vec kot bo stanovanj,nizja bo cena
To ve tudi vsak kmet ki ima oljke in ce so mu letos rodile dobro lahko nabija ceno ker noben drug jih nima
Zvitalisica |  12 .10. 2021 ob  13: 48
Sonce, odlicno argumentirano. Pricakujem protiargument na Sončka.
Popovic s svojimi vizijami zivi zal na napacnem koncu sveta. Ljudje ocitno zelijo ziveti v Blatnem dolu, Zadnji vasi in Črni luknji. (to so dejansko kraji v Sloveniji, da ne bo pomote). Njegovo videnje naprej je motece za ljudi, ki se bojijo sami sebe in takih pregresnih misli. Postaviti Kp na zemljevid najbolj "odtrganih" mest karkoli si ze kdo pod tem misli - za to so potrebna jajca, ki jih zdajsnja garnitura nima. Se cesta za Triban po kateri se B. vozi v sluzbo je smrtno nevarna. Tak impozanten park je svetlobna leta oddaljen za to škvadro.
Napaka pri Popotu: tega si se lotil dostiiiii prepozno, nisi jasno govoril govoril kaj pomeni PROTI, premalo obvestil, skoraj nic na SO.... zelo neprofi.... in v tem segmentu smo tisti, ki smo za park izredno jezni na tvojo tokratno slamparijo.... popravki drugic....
Curie |  12 .10. 2021 ob  13: 30
-5
Lahko je dokončati že pripravljene projekte. Zanima me kaj bi iz mesta naredil, če bi ga dobil pred 20 leti. Sicer pa nima zastonj naziva najslabšega župana v Sloveniji.
Silvana63 |  12 .10. 2021 ob  12: 19
-3
@sonce: ...in sonce so zakrili črni, temni, nevihtni oblaki.
japajade |  12 .10. 2021 ob  11: 48
Sonce@ .... in potem svizec zavije čokolado! :) Kako velik um je prisoten v tvoji glavi pove že tvoje zapisano, da naj bi park, katerega promovira Boris Popovič, prinesel pritok denarja v občinsko blagajno in cvetka brev primere, da bi park prinesel mnogotere poslovne priložnosti ! :) Očitno te je malo poti vodilo po svetu, kajti če bi, potem ne bi pisal tovrstnih neumnosti ! Ko bo, četudi se ne bo nikoli zgodiło zaradi nature Popoviča, upošteval vsaj malce stroke, npr. urbaniste, arhitekte, prostorske načrtovalce in njim podobne, ne pa zgolj vodilo denarja v smislu, kdo da večjo provizijo, potem bo mogoče ponovno uspel postati župan!
Sonce |  12 .10. 2021 ob  11: 33
16
Obračajte kakor hočete, park in vse pripadajoče vsebine bi premaknile Koper proti tistim prepoznavnim mestom , ki v svetu nekaj pomenijo. Da ne poudarimo posebej še vrsto poslovnih priložnosti in pritok denarja, tudi v občinski blagajno. Ampak marsikdo rajši glasuje tudi v svojo in škodo novih priložnosti za mlade, samo da bi nasprotoval predlogu Popoviča.
Kaokroli že, Boris Popovič je tudi tokrat dokazal da je eden izmed tistih redkih javnih oseb ki ima jasno vizijo, si jo upa povedati in pozna pot do uresničitve. Za razliko od tistih ki pasivno živijo on aktivno ovirajo napredek.
štupido |  12 .10. 2021 ob  11: 06
Alfa: ko imaš minuto časa mi napiši številke za loto za v nedeljo.
Silvana63 |  12 .10. 2021 ob  11: 05
14
Boris verjemi, če si razumel ti, so sigurno razumeli vsi!
Lili |  12 .10. 2021 ob  10: 05
-21
ne, res nismo razumeli. O parku nismo imeli pojma, na hitro je prišlo do referenduma, nič se o tem ni govorilo. Ni blo jasno kaj pomeni za in kaj proti. Preveč megle!
Fošina |  12 .10. 2021 ob  09: 28
24
Kakorkoli ... priznati si moramo, da Koper ne le napreduje, ampak se razvija hitreje, kot kadarkoli prej :)
Curie |  12 .10. 2021 ob  08: 51
-26
Kakorkoli...priznati si moramo, da Koper ne samo stagnira ampak celo nazaduje, žal.
1