POPOLNO KUHANA JAJCA ZA ČUDOVITE PIRHE: Kaj morate vedeti?

Trendi

Kuhanje jajc je pomemben dejavnik pri dosegu lepih barv in vzorcev na pirhih. Jajca morajo biti dovolj kuhana, da ne puščajo sledi barvila, hkrati pa ne smejo biti preveč trda ali razpokana. Če ste v dvomih, kako pravilno skuhati jajca, ali jih položiti v toplo, vrelo ali hladno vodo, bodo nasveti v nadaljevanju zagotovo koristni.

Pravilen postopek kuhanja jajc

Jajc nikakor ne bomo vreli, ampak jih bomo le spravili do vrelišča, odstavili z ognja in potem pustili, da se bodo pokrita v vreli kopeli namakala še 15 do 20 minut – dolžina je odvisna od velikosti jajca. Naša standardna jajca, ki jih kupimo v trgovini, naj v kropu čakajo še 17 minut do idealne kuhanosti.

Potem ko bodo odležala svoje v kropu, jih dajte v ledeno vodo in jih v njej pustite še vsaj 10 minut. V tem času se, pravijo poznavalci, med beljakom in lupino ustvari tanek parni žep, ki pripomore, da jajčka lažje olupimo. Tako kuhana jajca ne bodo gumijasta, rumenjak bo vabljive žive barve in ravno prav 'na zob'.

Preveč kuhana jajca pa prepoznate po tem, da je rumenjak trd in sivozelen, kar je posledica reakcije med železom v rumenjaku in žveplom v beljaku. Na okus to ne vpliva, vendar pa stopnja (pre)kuhanosti vpliva na lastnosti beljakovin v jajcu. Mimogrede: 100 gramov jajc (približno dva kosa) vsebuje 155 kalorij.

Lupljenje

Večina priporoča, da jajčka lupimo pod tekočo vodo, ki naj bi sprostila membrano. Vsekakor moramo pri lupljenju priti pod njo, sicer se bomo mučili. Najbolje, da začnemo lupiti na širokem koncu jajca, kjer je zračni žep.

Še en običajen pojav

V nedeljo se za pirhe pulimo, v ponedeljek nobenega več ne zanimajo in začnejo ostajati. Vedno jih namreč skuhamo preveč. Vendar pa, če si jih razporedimo čez ves teden vnaprej, bomo zanesljivo porabili vso zalogo. Trdo kuhana jajca namreč zdržijo v hladilniku tudi teden, če je treba. Pomembno je le, da jih ne olupite – če so olupljena, naj v hladilniku čakajo v skodelici z vodo, ki jo vsak dan zamenjate, piše Odprta kuhinja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija