POPOLNI "LOCKDOWN" V FRANCIJI: Na tisoče ljudi beži iz Pariza (VIDEO)

Svet

V Franciji od polnoči po vsej državi znova velja karantena, s čimer želijo zajeziti drugi val epidemije covida-19. Zapirajo se bari in restavracije, medtem ko šole ostajajo odprte.

Emmanuel Macron

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sredo ob napovedi ukrepa pojasnil, da bodo lahko ljudje tako kot spomladi dom zapustili, samo če bodo šli na delo, k zdravniku, pomagat sorodniku, po nujnih nakupih ali za kratek čas na zrak. Dodal je, da bodo potrebovali tudi pisno izjavo, v kateri bo moral biti naveden razlog, zakaj so zunaj. Prav tako bodo znova kaznovali kršitelje pravil.

V okviru ukrepov, ki bodo veljali najmanj do 1. decembra, sicer zapirajo bare, restavracije in nenujne dejavnosti. Za razliko od spomladanske karantene šole tokrat ostajajo odprte, pri čemer bodo tam veljali strožji zaščitni ukrepi. Še naprej bodo lahko obratovale tudi tovarne in kmetije, prav tako pa nekatere javne storitve. S tem želijo omejiti gospodarsko škodo, ki bi lahko nastala ob popolnem zaprtju države, je dejal francoski predsednik.

Francoske oblasti so sicer v četrtek zvečer sporočile, da so v zadnjem dnevu potrdili več kot 47.600 novih okužb s koronavirusom, umrlo pa je še 235 bolnikov s covidom-19.

Še preden je karantena stopila v veljavo pa so se začeli prebivalci Pariza množično začasno izseljevati iz mesta. Tako imenovan "lockdown" želijo namreč preživeti nekje v naravi. V regiji Il-de-France so bile na četrtkov predvečer kolone skupno dolge kar 700 kilometrov.

Ukrepe v teh dneh zaostrujejo tudi številne druge evropske države. V Latviji se lahko od danes na zasebnih praznovanjih zbere največ deset ljudi, na javnih dogodkih pa 300. Te omejitve veljajo tako v zaprtih prostorih kot na prostem. V Litvi pa so od danes do 13. novembra prepovedani vsi dogodki in zbiranja na javnih krajih. Izjema so športni in kulturni dogodki, za katere pa veljajo omejitve števila udeležencev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija