POPOLDNE POTEKALI PROTESTI PRED ROGOM: Med aretacijo naj bi bili trije huje poškodovani (VIDEO)

Slovenija

Na območju nekdanje tovarne Rog, kjer že leta živijo in ustvarjajo pripadniki avtonomne skupnosti, se je davi začela evikcija stanovalcev in obiskovalcev. Iz Mladinske aktivistične organizacije so sporočili, da varnostniki varnostne službe Valina iz stavbe vlečejo ljudi, policija pa jih pri tem straži. Na območju izvajajo gradbena dela.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so v odzivu za medije zapisali, da so objekt nekdanje tovarne Rog, ki je last občine, danes prevzeli v posest, ker so bili zadnje tedne seznanjeni, da je prazen. "Opremo in druge predmete, ki niso last Mola, smo komisijsko popisali in shranili v skladišču. Tako smo zjutraj začeli z rušitvenimi deli na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja ter z ekološko sanacijo območja, ki je resnično degradirano in nevarno," so zapisali na občini. Dodali so, da bodo v roku enega meseca objavili razpis za izvajalca obnovitvenih del.

Na Molu so spomnili, da si že vrsto let prizadevajo degradirano območje nekdanje tovarne Rog prenoviti v Center Rog, ki bo po njihovih besedah dokončan v roku dveh let. Ta center bo zagotovil "prostore preko 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na preko 8000 m2 novih sodobnih produkcijskih površinah".

USTAVIMO UNIČEVANJE AVTONOMNIH PROSTOROV – VSI PRED ROG! Danes, 19.1.2021, ob sedmih zjutraj so varnostniki podjetja...

Objavil/a Ohranimo Tovarno Rog dne Torek, 19. januar 2021

Na policijski upravi Ljubljana so potrdili, da na območju nekdanje Tovarne Rog lastnik izvaja gradbena dela, pri čemer jim je sprva pomagala varnostna služba. Ta je poklicala še policijo, ker se je na kraju zbralo več oseb, ki niso upoštevale varnostnikov. Policisti so ugotovili, da je prihajalo do kršitev javnega reda in miru.

Policija je na kraj dogodka prišla nekaj po 7. uri. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, nekaj oseb ni upoštevalo zakonito odrejenih ukazov policistov ter so še naprej želele preskočiti ograjo gradbišča, zato so bila zoper njih uporabljena prisilna sredstva.

Kasneje se je na kraju dogodka zbralo še dodatnih nekaj deset oseb, ki so jih opozarjali, naj se ne zbirajo, saj gre v tem primeru za kršitve odloka o omejitvi zbiranja, so med drugim še sporočili s policije. Po njihovih podatkih so pridržali deset oseb, ena oseba pa je bila v dosedanjem interveniranju poškodovana. Same okoliščine poškodbe še preverjajo.

Po njihovih podatkih sta sicer gradbena in varnostna služba zaenkrat zavarovala objekt, preverjala, če je kdo v njem, in vzpostavila gradbišče. "Trenutno je javni red vzpostavljen, policisti pa bodo ostali na kraju, da zagotovijo, da tako tudi ostane," so še sporočili s policije.

Kot je razvidno z video posnetkov na spletu, je na območju postavljena ograja, policija je nekaterim posameznikom zvezala roke in jih odpeljala, med opazovalci dogajanja pa so nekateri razprli transparente z napisi, kot sta Roga ne damo in Rog ni Molov. Podatka o tem, koliko oseb so pridržali, na policiji še nimajo, ker intervencija po njihovih pojasnilih še poteka.

Nekateri so si v objektu uredili dom.

Iz lokalnega odbora Levica Ljubljana pa so medtem poslali sporočilo za javnost, v katerem so izrazili protest proti, kot so zapisali, vnovičnemu napadu mestnih oblasti na avtonomno tovarno Rog ob podpori varnostnih služb in policije.

"Če je bil podoben poskus pred petimi leti izveden dobesedno sredi noči, zato da bi lažje deložirali tamkajšnje uporabnike in zaprli območje, tokrat (ljubljanski župan op. a.) Zoran Janković z enakim namenom zlorablja epidemijo. Žal uspešneje, porušena sta že dva objekta, med njima tudi Socialni center Rog, ki je v svoji zgodovini skrbel za spregledane skupine in posameznike, tudi v času epidemije," so zapisali.

Kot so dodali, je projektu novega Centra Rog, ki ga na območju načrtuje Mol, župan ob ponedeljkovem rebalansu proračuna Mola priskrbel še dodatnih 1,8 milijona evrov sredstev. Današnje rušenje Avtonomne tovarne Rog pa po njihovi oceni kaže, da mestna oblast ne izbira sredstev pri uveljavljanju svojih načrtov. "Izobraževalni in socialni programi, ki so leta bogatili mesto, bodo z enostransko potezo mesta izbrisani in uničeni, alternativna kultura pa onemogočena, saj bo ostala brez prostorov," so še zapisali v sporočilu.

Sukičeva zaradi dogajanja v Rogu napovedala sklic nujne seje

Predsednica komisije za peticije Nataša Sukič je zaradi današnjega dogajanja na območju nekdanje tovarne Rog napovedala sklic nujne seje komisije. Ob ogledu dogajanja ob izselitvi tamkajšnjih uporabnikov in začetku gradbenih del je namreč ocenila, da je policija v več primerih prekomerno uporabila silo in nasploh ravnala brutalno.

Sukičeva je v izjavi za medije v DZ dejala, da se na območju centra dogaja "brutalno nasilje nad peščico uporabnikov Roga". Postopek varuje najmanj 40 do zob oboroženih policistov, poleg njih tudi varnostniki. Po oceni poslanke Levice so ti policisti v več primerih prekomerno uporabili silo, in sicer z gumijevkami in vklepanjem posameznikov, nekatere so tudi strpali v policijski avtomobil.

Nad dogajanjem je poslanka Levice ogorčena, zaradi česar bo kot predsednica komisije DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti v kratkem sklicala nujno sejo na to temo.

Protesti pred Rogom potekali tudi popoldne

Z občine so še sporočili, da so opremo in druge predmete, ki niso last Mola, komisijsko popisali in shranili v skladišču, živali z območja tovarne so v oskrbo prevzeli v Zavetišču za zapuščene živali Gmajnice.

Popoldan pa je Protestna ljudska skupščina sklicala novinarsko konferenco, na kateri so govorci zanikali navedbe Mola, da je bil objekt nekdanje tovarne Rog prazen ob prihodu delavcev. Napovedali so, da bodo Rog še naprej "branili s svojimi telesi" ter, v kolikor bo potrebno, "ponovno iskali na sodišču uveljavljanje posestniških pravic".

SRAMOTNO DEJANJE ZORANA JANKOVIĆA! Sredi zime in epidemije, sredi noči so iz avtonomne cone ROG na ulico vrgli ljudi....

Objavil/a Protestna ljudska skupščina dne Torek, 19. januar 2021

Po družbenih omrežjih pa so se začeli vrstiti tudi pozivi k zbiranju podpornikov avtonomnega centra Rog. Na t. i. protestu "proti uničevanju avtonomnih struktur in za svobodno Ljubljano" se je do 18. ure pred Rogom zbralo okoli 200 ljudi. Nekateri imajo s seboj transparente, na katerih med drugim sporočajo: "Roga ne damo za gradbeno jamo!" So pa tudi zapeli o boju za svobodo za skvoterski Rog. Med zbranimi protestniki in policijo, ki varuje območje, sicer prihaja tudi do nekaj napetosti.

Že dopoldne je sicer po navedbah policije prihajalo do kršitev javnega reda in miru. Po njihovih podatkih so pridržali deset oseb, ena oseba pa je bila v dosedanjem interveniranju poškodovana. Uporabniki Roga pa so na novinarski konferenci povedali, da so bili med aretacijo trije ljudje huje poškodovani in da so morali na urgenco.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kolibri123 |  19 .01. 2021 ob  15: 04
Sosedje si bodo oddahnili! Nered in kraval, popackane nove in stare fasade kot v od vojne porušenem Alepu, ruina brez vode, elektrike in kanalizacije.
Istriano |  19 .01. 2021 ob  14: 23
10
Tako je prav, če nekdo hoče imeti nepremičnino naj jo najame, kupi ali podeduje. In to naj bo enako za vse!