PONUDBA ISTRSKEGA ZALEDJA VSE BOLJ PESTRA: Obnovili bodo še dodatnih pet tematskih poti (FOTO, VIDEO)

Koper

Občine Koper, Ankaran in Izola ter Kolesarska mreža Obala bodo v okviru projekta LAS Istre Oživimo podeželje do konca januarja 2023 nadgradile obstoječo ponudbo istrskega zaledja in spodbudile razvoj trajnostnega rekreacijskega turizma širšega območja Kraškega roba. Med projektne aktivnosti sodijo ureditev tematskih poti in obnova plezalnih smeri.

Mestna občina Koper, Občina Ankaran, Občina Izola in Kolesarska mreža Obala so k projektu Oživimo podeželje pristopile lani. Do decembra so že obnovile pet tematskih poti in 80 plezalnih smeri, vzpostavile pogoje za širjenje in nadgradnjo kolesarskih povezav na širšem, tudi čezmejnem območju, povečale nadzor nad izvajanjem naravovarstvenih ukrepov na občutljivem območju krajinskega parka Debeli rtič in številne druge aktivnosti za promocijo rekreacije in kolesarstva, so po današnji novinarski konferenci v sporočilu za javnost navedli na Mestni občini Koper.

Letos pospešeno nadaljujejo aktivnosti, ki so po besedah predsednika LAS Istre Andreja Medveda nujne za ohranjanje kulturne in naravne dediščine podeželja slovenske Istre, spodbujanje razvoja trajnostnega razvoja in rekreacijske infrastrukture ter promocijo turizma in z njim povezanih dejavnosti.

Kot je poudaril vodja projekta pri koprski občini Uroš Jelenovič, bo občina letos obnovila dodatnih pet dotrajanih in poškodovanih tematskih poti ter očistila rastlinje, ki ponekod že prekriva sprehajalne poti. Obnovila bo tudi markacije. Prav tako je napovedal obnovo še vsaj 70 plezalnih smeri in nadaljevanje usklajevanj z lastniki zemljišč in soglasodajalci za uspešno legalizacijo tamkajšnjih kolesarskih poti.

Občina Izola bo v okviru projekta izpeljala tridnevno študijsko turo, namenjeno turističnim novinarjem, spletnim vplivnežem in agentom. Predstavili bodo doživetja, naravne in kulturne znamenitosti ter kulinariko slovenske Istre. Občina Ankaran bo usklajevala dejavnosti za širjenje kolesarskih povezav na državni cesti, na območju krajinskega parka Debeli rtič pa bo še naprej izvajala nadzor nad izvedbo naravovarstvenih ukrepov.

Kolesarska mreža Obala bo spomladi organiziralo dvodnevno strokovno ekskurzijo na kolesarsko destinacijo Alpe-Jadran, kjer se bodo seznanili s primeri dobrih praks in iskali možnosti oblikovanja skupnih turističnih produktov ter projektov na področju kolesarskega turizma.

Tudi letos bodo partnerice vsebinsko nadgradile prireditev Istrski kolesarski maraton, organizirale kolesarski izlet po slovenski Istri ter s promocijskimi kampanjami javnost osveščali o možnostih rekreacije na Kraškem robu.

Dolgoročni cilj projekta je trajnostni razvoj rekreacijskega turizma na podeželju širšega Kraškega roba. Vrednost projekta, ki se bo zaključil leta 2023, znaša 214.873 evrov, od tega bo 145.323 evrov financiranih iz Evropskega kmetijskega sklada, so še navedli na koprski občini.

BONUS VIDEO: Posebnosti istrskega narečja; veste kaj je železnica in kaj so hlače?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  22 .04. 2022 ob  09: 57
Peciklne moramo sami nabaviti? Al nam bo LMŠ?