PONOVNE RAZPRAVE O OSKRBI OBALE IN KRASA S PITNO VODO: Svetniki izrazili nestrinjanje z novo odločitvijo ministrstva

Slovenija

Državni svet je s sklepom vladi predlagal, naj se ponovno opredeli do projekta oskrbe s pitno vodo Obale in Krasa. Ob tem jo je pozval, naj pri tem upošteva strokovne argumente ter okoljsko, ekonomsko in družbeno sprejemljivost projekta v primerjavi s projektom oskrbe Obale (slovenske Istre) s pitno vodo iz zajetja Suhorica in Padež.

Svetniki so o oskrbi z vodo Obale in Krasa danes spregovorili na pobudo svetnikov Davorina Terčona, Borisa Popoviča in Miroslava Ribiča. Kot je spomnil Terčon, se je državni svet s problematiko ukvarjal že, ko je leta 2019 prišlo do nesreče v Hrastovljah, svetniki pa so se s sklepom zavzeli, da se Obali čim prej zagotovi pitna voda.

Terčona je zanimalo, zakaj se je ministrstvo za okolje in prostor odločilo za oskrbo Obale (slovenske Istre) s pitno vodo iz zajetja Suhorica in Padež in zakaj za ta namen že vodi konkretne aktivnosti. Ta varianta je po svetnikovih besedah družbeno bolj nesprejemljiva od zadnje aktualne, in sicer, da se Obali zagotovi voda iz vodnega vira Klariči pri Brestovici in vodnih virov Mola in Klivnik v Ilirski Bistrici.

Pobudniki so v gradivu opozorili, da je nova odločitev povzročila negativen odziv lokalnega prebivalstva, ki se je organiziralo v Civilni iniciativi Ohranimo Brkine, nasprotovanje pa izražajo tudi župani ter velik del strokovne javnosti.

Generalni direktor direktorata za vode in investicije na ministrstvu za okolje in prostor Bojan Dejak je pojasnil, da prejšnja različica nikoli ni bila mišljena kot dolgoročna, ampak bi lahko z njo omilili problem.

Rižanski vodovod.

Na ministrstvu za okolje in prostor so sicer Terčonu v odgovoru aprila letos pojasnili, da je izbrana rešitev optimalna, kar dokazujejo vse že predhodno izdelane študije posameznih obstoječih vodnih virov na območju slovenske Istre in kraškega zaledja in v letu 2006 izdelana študija, ki je obravnavala variante vseh obstoječih vodnih virov.

Izhodišča za določitev optimalnega vodnega vira so bila, da sta vodni vir in njegovo prispevno območje na območju Slovenije, da je vodni vir v povodju Jadranskega morja, razpoložljive količine vode za 50-letno obdobje ter da je vodni vir zmogljivosti za vse tri oskrbovalne sisteme - torej Rižanski, Kraški in Ilirsko-bistriški vodovod.

Na današnji seji so se sicer svetniki med drugim seznanili s šestmesečnim programom predsedovanje Slovenije Svetu EU, ki ga je predstavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Igor Senčar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .07. 2021 ob  13: 45
že iz imena Suhorca je jasno, da to ne more biti vodni vir...... Ko bomo brez vode, bo prepozno misliti, zato na referendumu PROTI !!!!!!
vseved |  08 .07. 2021 ob  08: 36
Ko bo Jaša prodal še vodne vire Mađarom , bomo takoj dobili nov vodovod na obalo!