PONOČI ARETIRALI ŠE 18 LJUDI: Naše ministrstvo odsvetuje potovanja v Šrilanko

Slovenija

Slovensko zunanje ministrstvo zaradi zaostrovanja razmer po terorističnih napadih v Šrilanki po novem odsvetuje vsa nenujna potovanja v to državo. Vsem, ki so tam ali se tja odpravljajo, pa svetujejo, naj bodo previdni in naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti. Medtem pa število žrtev še vedno narašča, saj so poškodbam podlegli novi ranjeni. Policija je sporočila, da je umrlo 359 ljudi, še okoli 400 poškodovanih ostaja v bolnišnicah. Premier je opozoril, da je več osumljencev še na prostosti, predsednik države pa je napovedal spremembe v varnostnih silah.

Kot so zapisali v spremenjenih napotkih glede potovanj v Šrilanko, po terorističnem bombnem napadu 21. aprila v cerkvah in hotelih tam poteka intenzivna varnostna preiskava, ki vključuje tudi policijsko uro v večjih mestih. Zato so motene lokalne prometne povezave in komunikacijski sistem mobilne in fiksne telefonije, so navedli na spletni strani ministrstva.

"Vsem slovenskim državljanom, ki so na otoku ali se tja odpravljajo, svetujemo previdnost, dosledno upoštevanje odločitev lokalnih varnostnih organov in pridobitev ažurne informacije o stanju na ciljni lokaciji pred potovanjem," so poudarili. Potnikom, ki se želijo predčasno vrniti, medtem odsvetujejo, da bi na odhod čakali na letališčih. Najvarneje je izkoristiti letalsko vozovnico v predvidenem terminu, so dodali.

Policija ponoči aretirala še 18 ljudi

Ponoči je policija aretirala še 18 ljudi v povezavi s samomorilskimi napadi na cerkve in prestižne hotele, tako da so do zdaj prijeli skupno 60 osumljencev. Ker nekateri še ostajajo na prostosti in po ocenah oblasti nevarnost novih napadov še ni minila, v državi od torka veljajo izredne razmere, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pod strogimi varnostnimi ukrepi bodo tako danes potekali novi pogrebi žrtev.

Premier Ranil Wickremesinghe je v torek opozoril, da je nekaj osumljencev še na prostosti. Policija pa je sporočila, da v Kolombu iščejo tovornjak in kombi z eksplozivom. Do danes ju še niso našli.

Predsednik države Maithripala Sirisena je napovedal, da bo kmalu izvedel spremembe v vodstvu varnostnih sil, saj da ni bil obveščen o grožnjah z napadi, ki naj bi jih od tujih obveščevalcev v začetku meseca prejele šrilanške obveščevalne službe. Tudi premier trdi, da ni bil seznanjen z grožnjami. O razmerah v državi bo danes razpravljal parlament.

Islamska država prevzela odgovornost za napade

Potem ko so oblasti trdile, da za napadi stoji lokalna islamistična skupina, povezana z malo znano indijsko teroristično skupino, je v torek skrajna skupina Islamska država prevzela odgovornost za napade. Dokazov ni predstavila, a je šrilanški premier ocenil, da bi to bilo mogoče glede na obseg in organiziranost napadov, ki so v nedeljo potekali skoraj sočasno.

Namestnik obrambnega ministra Ruwan Wijewardene pa je dejal, da prve ugotovitve preiskave kažejo, da bi lahko bili napadi maščevanje za napad marca na mošeji v novozelandskem Christchurchu, v katerem je avstralski desničarski skrajnež ubil 50 ljudi. V uradu novozelandske premierke so povedali, da niso videli nobenih obveščevalnih podatkov, ki bi napade povezovali.

Eksplozije so v nedeljo odjeknile v polnih cerkvah ob velikonočnih mašah v krajih Negombo, Batticaloa in prestolnici Kolombo ter v treh prestižnih hotelih v prestolnici. Po podatkih zunanjega ministrstva je med smrtnimi žrtvami 34 tujcev, 14 jih še pogrešajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija