PONIŽUJOČ INCIDENT: Policisti naj bi slekli migrante in prezeble pregnali čez mejo (VIDEO)

Kronika

Srbska policija naj bi prisilno vrnila skupino migrantov v Severno Makedonijo, je danes sporočila nevladna organizacija Legis in objavila posnetke, ki prikazujejo skupino golih in prezeblih migrantov v bližini meje med Srbijo in Severno Makedonijo. Posnetki po mnenju skupin za človekove pravice dokazujejo vse slabše ravnanje z migranti v Evropi.

Dva videoposnetka, ki ju je severnomakedonska nevladna organizacija Legis posredovala britanskemu časniku The Guardian, prikazujeta vrsto napol golih moških na odseku ceste blizu meje med Srbijo in Severno Makedonijo.

Nevladna organizacija je posnetke pridobila 10. februarja in trdi, da so bili posneti v bližini vasi Lojane v Severni Makedoniji. The Guardian posnetkov ni neodvisno preveril. O tem incidentu pa je sicer že sredi februarja poročal portal N1 Srbija, a srbsko notranje ministrstvo takrat ni odgovorilo na njihova vprašanja.

Legis je prav tako sporočil, da je bil to že drugi ponižujoči incident v 24 urah, v obeh incidentih pa naj bi srbska policija več kot 50 ljudi prisilila, da se slečejo do golega ali do spodnjega perila, nato pa jih je pregnala v Severno Makedonijo.

Predsednik Legisa Jasmin Redjepi je za Guardian povedal, da so se kršitve zgodile le nekaj dni po dvodnevnem srečanju med EU in Srbijo v Beogradu, na katerem so razpravljali o "nadaljevanju sodelovanja proti tihotapljenju migrantov in upravljanju mej".

Prav tako je urada varuha človekovih pravic Severne Makedonije in Srbije pozval, naj opravita temeljito preiskavo dogodkov ter da se organizacijam za človekove pravice omogoči opazovanje policijskih operacij, s čimer bi se po njegovem mnenju zagotovilo, da se "nasilje ne bi moglo nadaljevati v temi".

Izvršni direktor Centra za zaščito prosilcev za azil v Srbiji Radoš Džurović je medtem dejal, da so njegovi uslužbenci od začetka leta zaznali več primerov vračanja migrantov iz Srbije v Severno Makedonijo. "Lahko rečemo, da je to zdaj redna praksa," je dodal.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović pa je poudarila, da nedavna poročila o domnevnem vračanju migrantov v Severno Makedonijo zahtevajo takojšnjo in učinkovito preiskavo s strani državnih organov.

"Ti incidenti niso le zaskrbljujoči, ampak kažejo na širši trend v državah članicah Sveta Evrope. Zdi se, da ti ukrepi kršijo evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ki prepoveduje vračanje in kolektivne izgone, ter druge mednarodne standarde, ki zahtevajo zagotavljanje učinkovitega dostopa do azila tistim, ki ga iščejo," je poudarila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija