POMPEO VZTRAJA, DA JE VIRUS UŠEL IZ LABORATORIJA: Obenem priznal, da za to ni jasnih dokazov

Svet

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo vztraja pri obtožbah Kitajske, da je novi koronavirus ušel iz laboratorija v Wuhanu. Obenem pa je danes priznal, da ni jasnih dokazov o tem. Ameriške obveščevalne agencije so sicer skupaj sklenile in sporočile, da se to ni zgodilo.

Pompeo je obnovil poziv vsem vladam sveta za povečanje pritiska na Kitajsko, da objavi več informacij o izvoru koronavirusa. Obenem je danes priznal, da ničesar ne vedo zagotovo, ampak da menda obstajajo bistveni dokazi, da je koronavirus nastal v laboratoriju. Nasprotje v tej izjavi je odpravil s trditvijo, da sta lahko obe trditvi resnični. Dokazi torej hkrati obstajajo in ne obstajajo. "Američani so še naprej izpostavljeni tveganju, ker ne vemo, ali se je začelo v laboratoriju ali nekje drugje," je skušal biti jasen Pompeo.

Pompeo ponavlja obtožbe, odkar se je ameriški predsednik Donald Trump na poročilo svojih obveščevalcev odzval s trditvijo, da je videl dokaze o tem, da je koronavirus nastal v laboratoriju. Ne le, da je videl dokaze, ampak je menda videl številne dokaze, o katerih pa iz neznanih razlogov ne sme javno govoriti.

Ameriški analitiki menijo, da gre za nadaljevanje pritiska na Kitajsko s pogledom na predsedniške volitve letos novembra. Predsednik Trump je pod udarom obtožb, da je zanemarjal obveščevalna poročila in svarila pred koronavirusom ter januarja in februarja celo na veliko hvalil Kitajsko, predsednika Xi Jinpinga in ukrepe proti koronavirusu. Skupaj z naklonjenimi mediji je zmanjševal nevarnost in ni pripravljal ZDA na prihod virusa.

Ko je bilo že prepozno, je začel nizati obtožbe na račun prejšnje vlade predsednika Baracka Obame, pri čemer trdi, da Obama ni razvil testov za koronavirus. Med drugim je obtožil tudi Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in jih odvzel ameriška sredstva, sedaj dovoljuje možnost, da je Kitajska prinesla okrog tudi WTO, vendar vrnitve sredstev še ni napovedal.

DALEČ STRAN, NA POČITNICE: Daleč stran, kjer se začne življenje

Minevajo dnevi, tedni, meseci, ... Zimske plašče smo medtem zamenjali za kratke rokave, že en mesec se sprehajamo v natikačih. Na vrtu je iz sadik zrasla ogromna solata. Edini znani obraz zadnjega meseca je sosedov. Edina znana roka pa je cev hišnega sesalca. Želimo si skočiti v vodo in ležernih poletnih dni.

WHO je Pompeove trditve označila za špekulacije in tudi vodilni ameriški epidemiologi in drugi znanstveniki pravijo, da vsi dokazi, ki so na voljo, govorijo o tem, da je koronavirus naravnega izvora.

ZDA se niso pridružile preostalemu svetu in EU pri donatorski konferenci za skupen nastop proti koronavirusu, ki je potekala v ponedeljek in na kateri so mednarodni partnerji zbrali osem milijard dolarjev. Pompeo je dejal, da zato, ker je sodelovala Kitajska, ki je sprožila vse skupaj. "To ni bil poziv k transparentnosti," je ocenil Pompeo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  07 .05. 2020 ob  11: 37
ameriška administracija se je že stokrat pokazala za lažnjivo in tudi tokrat ji ni za verjet. najbolje, da upoštevajo nasvet Trumpa in skupaj z njim spijejo razkužilo