POMEMBNE INFORMACIJE OB ZAPRTJU VRTCEV: Starši oproščeni plačila vrtca, pripada jim 80 % plače

Starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bodo mogli delati, bodo prejeli 80-odstotno nadomestilo plače, je napovedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Nadomestila plače zaradi karantene ali višje sile bodo izplačana za nazaj od 1. oktobra, zaradi karantene otroka pa od 1. septembra. Po besedah ministrice Simone Kustec pa bodo starši, ki otrok ne bodo poslali v vrtec, oproščeni plačila vrtca.

Janez CIgler Kralj

Minister je upravičence pozval, naj vlogo za nadomestilo plače zaradi karantene vložijo tudi, če potrdila o karanteni še nimajo. "Potrdilo lahko namreč priložijo pozneje," je pojasnil.

Glede ukrepov iz petega protikoronskega paketa je minister med drugim izpostavil možnost univerzalnega temeljnega dohodka za samozaposlene, ki bo po njegovih besedah dovolj visok, da bo pokril tudi prispevke.

Podaljšuje se tudi subvencioniranje na čakanje na delo. Pogoj za oba ukrepa je vsaj 20-odstotni upad prihodkov glede na leto 2019.

Glede razmer v domovih za starejše je poudaril, da so resne, a zaenkrat pod nadzorom. Naraščanje števila obolelih po njegovih besedah zahteva okrepljeno sodelovanje domov z lokalno skupnostjo.

Spomnil je, da bo novi protikoronski paket dal pravno podlago za premeščanje zdravstvenega kadra in kadra v socialno varstvenih zavodih iz zavoda, kjer ni virusa, v zavod, kjer se zaradi virusa pojavi kadrovska stiska. V primeru začasne premestitve bodo zaposleni prejeli 20-odstotni dodatek.

Starši otrok, ki prihodnji teden varstva otrok v vrtcih ne bodo potrebovali, bodo za ta čas oproščeni plačila vrtca, je na novinarski konferenci povedala ministrica Simona Kustec. Vrtci bodo sicer v prihodnjem tednu delovali v zmanjšanem obsegu, pri čemer bodo župani tisti, ki bodo odločili, kateri vrtci in v kakšni obliki bodo odprti, je dejala.

Simona Kustec

Vlada je zaradi 100-odstotnega porasta okužb omejila delovanje vrtcev. Ministrica je danes pozvala lokalne skupnosti, naj omogočijo delovanje vrtcev "v zmanjšanem obsegu, ki bo zagotavljal nujno varstvo tistih otrok, katerih starši so zaposleni in nikakor ne morejo zagotoviti drugega varstva", je dejala. Vzgojitelje pri tem naproša, naj tudi pri delu v skupini uporabljajo zaščitne maske. V okrožnici, ki je bila danes poslana ravnateljem vrtcev in županom, je namreč ministrstvo izpostavilo, da se preveri, ali je potreba staršev, da otroka pošljejo v vrtec, res nujna. "Na kakšen način bodo to preverjali, je v rokah županov," je povedala.

Glede načina šolanja po izteku prihajajočih jesenskih počitnic je ministrica povedala, da bo odvisen predvsem od epidemiološke slike v državi: "Neodvisno od tega, ali bo pouk potekal na daljavo ali v šolah, lahko že zdaj rečem, naj se kar pripravimo, da šola bo." 

V iztekajočem se tednu izobraževanja na daljavo so se na ministrstvu skupaj s šolami in občinami trudili, da bi učencem, ki nujno potrebujejo subvencionirano prehrano, to tudi zagotovili. "Če bo izobraževanje na daljavo potekalo dlje časa, pa bomo poiskali neko sistemsko rešitev, da rešimo to vprašanje," je povedala ministrica. Na zavodu za šolstvo so oblikovali tudi posebno strokovno skupino, ki za primer dalj časa trajajočega izobraževanja na daljavo pripravlja dodatne smernice in usmeritve, povezane s kakovostjo izobraževalnega procesa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija