POLOM CERARJEVE SMC: Na vrhu prva moža v državi, sledijo štiri dame

Slovenija

Po pol leta nenehne rasti priljubljenosti stranke LMŠ se je krivulja podpore v marčni anketi časnika Delo prvič obrnila navzdol. LMŠ, ki še vedno ostaja v vodstvu, bi tako po izsledkih raziskave volilo 19,4 odstotka vprašanih, sledita pa SDS s 16-odstotno in Levica z 8,1-odstotno podporo. Tudi ocena dela vlade se je nekoliko znižala.

Na strankarski lestvici trem vodilnim sledijo NSi, ki bi jo volilo 6,8 odstotka anketiranih, SD (6,7 odstotka), DeSUS (2,8 odstotka), SNS (2,1 odstotka), SLS (1,9 odstotka) in SAB (1,5 odstotka). SMC se je z 0,8-odstotno podporo uvrstila celo za Piratsko stranko in stranko Dobra država. Obe imata 1,1 odstotka podpore. Anketa je zaznala tudi stranko Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (0,2-odstotna podpora).

Neodločenih je bilo 18,3 odstotka vprašanih, nobene stranke pa ne bi volilo 10 odstotkov. Dva odstotka anketiranih na vprašanje ni želelo odgovoriti, 0,8 odstotka bi jih oddalo prazno glasovnico, 0,4 odstotka pa bi jih volilo katero drugo stranko.

Marjan Šarec

Delo vlade zelo pozitivno ocenjuje 11,3 odstotka, pozitivno pa 25,8 odstotka vprašanih. Negativno njeno delo ocenjuje 15 odstotkov, zelo negativno pa 10,5 odstotka anketiranih. Še 32,1 odstotka jih je delo vlade ocenilo kot srednje dobro, neodločenih pa je bilo 5,3 odstotka. Srednja ocena dela vlade je tako 3,13, medtem ko je bila februarja 3,22. DZ je medtem za svoje delo prejel srednjo oceno 2,83, kar je enako kot v februarju.

Matej Tonin

Premier Marjan Šarec na barometru priljubljenosti ohranja vodstvo pred predsednikom republike Borutom Pahorjem. Sledijo evropska poslanka Tanja Fajon (SD), evropska komisarka Violeta Bulc, poslanka NSi Ljudmila Novak in evropska poslanka Romana Tomc. Predsednik NSi Matej Tonin se uvršča na sedmo mesto, evropski poslanec Igor Šoltes na osmo, predsednik SD Dejan Židan pa na deveto mesto. Prvo deseterico zaključuje evropski poslanec Franc Bogovič.

Anketo je za uredništvo Dela med 26. februarjem in 7. marcem na vzorcu 729 odraslih državljanov naredil Inštitut za raziskovanje trgov in medijev Mediana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija