POLJUDNO MATEMATIČNO PREDAVANJE: Z Dr. Kovácsom na sprehod skozi Bolyaijevo nenavadno vesolje

Koper

Oddelek za matematiko UP FAMNIT vabi na poljudno matematično predavanje. Zadnje predavanje letošnjih Famnitovih izletov v matematično vesolje z naslovom "Sprehod skozi Bolyaijevo nenavadno vesolje" se bo odvijalo jutri, 21. aprila, ob 18.00. Predaval bo dr. István Kovács, predavatelj ter raziskovalec na UP FAMNIT in UP IAM.

István Kovács je leta 2003 doktoriral na Univerzi v Szegedu (Madžarska). Od leta 2004 je zaposlen na Univerzi na Primorskem, kjer je bil leta 2019 izvoljen v rednega profesorja. Raziskovalno se ukvarja z algebraično teorijo grafov.

Janos Bolyai (1802–1860) je bil madžarski matematik in eden od odkriteljev neevklidske geometrije. V letih od 1818 do 1822 je študiral na Dunaju in med študijem postal naravnost obseden z Evklidovim postulatom oziroma aksiomom o vzporednici. Najprej ga je poskušal dokazati na podlagi ostalih aksiomov. Potem pa je prišel do sklepa, da je aksiom o vzporednici neodvisen od ostalih aksiomov evklidske geometrije in da lahko na podlagi negacije tega aksioma pridemo do geometrijskega sistema, ki je precej drugačen od evklidske geometrije. To ga je tako navdušilo, da je očetu pisal: "Iz nič sem ustvaril nenavadno novo vesolje."

Približno istočasno kot Bolyai in neodvisno od njega je do istega sklepa prišel tudi ruski matematik Nikolaj Ivanovič Lobačevski (1792–1856). Bolyai in Lobačevski sta odkrila novo geometrijo, ki so jo poimenovali neevklidska geometrija. Pozneje, ko so odkrili še več neevklidskih geometrij, pa se je uveljavilo ime hiperbolična geometrija.

Predavanje bo dostopno prek ZOOM povezave, vsa pretekla predavanja v sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje pa so še vedno dosegljiva na tej povezavi.