POLJSKA PRIPRAVLJENA NA NAMESTITEV JEDRSKEGA OROŽJA: Rusija se je že odzvala

Svet

Poljska je pripravljena na namestitev jedrskega orožja na svojem ozemlju, če bi se zveza Nato tako odločila v luči krepitve ruskega oboroževanja v Belorusiji in Kaliningradu, je v danes objavljenem intervjuju dejal poljski predsednik Andrzej Duda. Rusija je v odzivu opozorila, da bo sprejela vse potrebne ukrepe za zagotovitev lastne varnosti.

"Če se naši zavezniki odločijo namestiti jedrsko orožje na našem ozemlju (...) da bi okrepili vzhodno krilo Nata, smo pripravljeni na to," je dejal Duda v pogovoru za poljski dnevnik Fakt, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil, razprave o jedrskem sodelovanju med Poljsko in ZDA potekajo že nekaj časa. "O tem sem že večkrat govoril. Priznati moram, da sem na vprašanja glede tega odgovoril, da smo pripravljeni," je dejal Duda.

Ob tem je Duda poudaril, da Rusija krepi oboroževanje v svoji eksklavi Kaliningrad, nedavno pa je svoje jedrsko orožje prepeljala tudi v svojo zaveznico Belorusijo, ki meji na Ukrajino in Poljsko. Da je Moskva v Belorusijo poslala taktično jedrsko orožje, je junija lani potrdil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu na izjave Dude opozoril, da bo ruska vojska v primeru namestitve jedrskega orožja na Poljskem sprejela vse potrebne ukrepe, da bi zagotovila varnost Rusije.

Na zadnjem vrhu Nata v Vilniusu so se članice Nata zavezale, da bodo sprejele vse potrebne ukrepe za zagotovitev verodostojnosti, učinkovitosti, varnosti in zaščite misije jedrskega odvračanja.

Duda je za poljske medije spregovoril po obisku v New Yorku, kjer je imel srečanja na sedežu Združenih narodov in se z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom pogovarjal o vojni v Ukrajini. Marca je obiskal Washington, kjer se je srečal s sedanjim ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  22 .04. 2024 ob  16: 07
Bo kdo vprašal ljudstvo če se strinja,ali bodo tej bedaki sami odločali o vsem?