"POLITIKI SO SE TUDI SLIKALI Z NAMI, PO PROMOCIJI PA HLADEN TUŠ": Sindikat poštnih delavcev iz Kopra poslal Janši odprto pismo

Koper

Sindikat poštnih delavcev, ki ima sedež v Kopru, je predsedniku vlade Janezu Janši poslal odprto pismo, ki so ga prav tako poslali Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, vodjam poslanskih skupin in Slovenskemu državnemu holdingu (SDH). Kot navajajo, so si morali delavci Pošte Slovenije vse izboriti sami, borili pa se bodo še naprej. Pri tem imajo v mislih nadomestila in dodatke, katerih v sklopu vladnih odlokov v času epidemije niso bili deležni, opozarjajo pa tudi na poslovni model Pošte, s katerim naj bi delavce skušali postopoma zamenjati s prekarnimi delavci.

Kot navajajo uvodoma, so ves čas delali v izrednih razmerah in v prvi vrsti izpostavljenosti, v drugem valu pa se je izkazalo, "da smo s svojim delom odigrali vlogo povezovalca gospodarstva s prebivalci". Ob tem so pohvalili stranke in medije, ki so o njihovi preobremenjenosti poročali.

"Prezrli so nas le lastniki, od katerih v vsem tem času nismo dobili ničesar. Zahtevalo se je samo to, da delamo," so zapisali. Kot pravijo, niso bili v odlokih "nikoli deležni nobene spodbude za naša prizadevanja, omenjeni smo bili le kot tisti, ki morajo delati, ne glede na zaprtje". O tem, da so bili epidemiji izpostavljeni enako kot ostali poklici, katerim so pripadali dodatki, pričajo tudi številne okužbe v njihovih vrstah, navajajo.

Kot pravijo, so si morali sami izboriti nadomestilo za okužene sodelavce v višini 100 odstotkov, prav tako dodatek za delovno uspešnost in dodatek za povečan obseg dela po dveh mesecih z izrazitim povečanjem obsega dela. "To pomeni, da smo se poleg delovnih obremenitev morali ukvarjati tudi z našimi pravicami. Tistimi, ki so jih nekateri poklici, zlasti v politiki, prejeli skorajda kot samoumevne," navajajo.

Kot so še zapisali v pismu, so pri stavki obravnavani kot družba posebnega pomena in zato delovnega procesa ne morejo v celoti prekiniti, v epidemiji pa ne spadajo pod del kritične infrastrukture"Dodatkov ni, v tretjem zaprtju pa morajo naši sodelavci tudi sami urejati varstvo vrtčevskih otrok ali pa pristati na nižji prihodek iz naslova višje sile."

Obljube politikov se niso nikoli uresničile

Politiki očitajo, da v zadnjem desetletju svojih obljub ni uresničevala in da ni prepoznala posebnega položaja Pošte Slovenije, zato verjamejo, da je potrebna sprememba zakonodaje, ki ureja njeno delo. Ker posluha s strani politike ni bilo, so pričeli s samostojno pobudo za spremembo zakonodaje v času epidemije. "Vselej smo dobili pozitivne odzive, ko je bila političnim strankam potrebna promocija. Tudi slikali so se z nami," navajajo, a ostalo je le pri tem. Po promociji jih je pričakal "hladen tuš".

Pri tem omenjajo predstavnika DeSUS Roberta Polnarja, ki jim je obljubil podporo, a je "na seji govoril neizrekljive neumnosti, ki so nam vzele sapo". "Predstavnik SMC Gregor Perič, ki nima enega dneva izkušenj na področju našega dela, je ocenil, da je mogoče tržne dejavnosti Pošte še okrepiti in z njimi pokrivati izgubo, ki jo prinašajo dejavnosti, ki jih Pošta mora opravljati po veljavni zakonodaji. V SDS pa so kot razlog zavrnitve naše pobude navedli, da rešitev vidijo v spremembi Strategije upravljanja kapitalskih naložb za Pošto Slovenije," še navajajo.

"Edini primer, ko odločevalci na Pošto Slovenije niso pozabili, pa so bili boji za vodilne položaje na Pošti, kjer so stranke vselej znale postaviti svoje svetovalce. Tako so leta 2018 predstavniki stranke SMC vzpostavili stik z nami. Obljubili so nam vso podporo in pomoč, če v sodelovanju z njimi pomagamo rušiti generalnega direktorja in člane uprave. Tako sodelovanje nas ni zanimalo, saj zgolj sprememba imen in priimkov na vrhu Pošte Slovenije za delavce ne pomeni nič," navajajo. Kot pravijo, so že takrat vedeli, da se bodo morali boriti sami.

Obljubljajo, da se bodo sami borili še naprej

"Prav zato nas še toliko bolj skrbijo govorice, da so prav take politično motivirane igre pripomogle k ustvarjanju okoliščin, v katerih je generalni direktor sam ponudil sporazumen dogovor o odstopu," so zapisali, sumijo pa, da bo v tem primeru prišlo zgolj do zamenjave imena in priimka na vrhu, kar pa ne bo spremenilo poslovnega modela vodenja.

"Nastajajoči poslovni modeli Pošte, na katerega smo opozorili pred kratkim, pa kaže na to, da se nas želi postopoma zamenjati z najemanjem zunanjih izvajalcev oziroma s prekarnimi delavci. Zato smo se in se še bomo zoperstavljali spornim praksam, ki pomenijo razvrednotenje našega poklica. Tudi takšnemu poslovnemu modelu zunanjih izvajalcev zaradi katerega je morala v preteklosti oditi uprava Luke Koper, ko se je izkazalo, da temelji na dobičkih zgrajenih na plečih izkoriščanih delavcev," so še zapisali v odprtem pismu.

Odprto pismo SPD odločevalcem: Borili se bomo še naprej! Spoštovani. V letu epidemije smo bili delavci Pošte...

Objavil/a Sindikat Poštnih Delavcev dne Torek, 06. april 2021

Kot navajajo, so zaposleni s stanjem in odnosom lastnika vse bolj nezadovoljni "in če želimo svojim sodelavcem še kdaj pogledati v oči, smo dolžni reagirati". Kot že mnogokrat poprej, so se pripravljeni tudi tokrat spopasti "z izzivom politične brezbrižnosti", saj, kot pravijo, imajo "bistveno večjo pripadnost poklicu in podjetju od politično nastavljenih ljudi""Pripravljeni smo, da si bomo to izborili sami," so zaključili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  08 .04. 2021 ob  21: 15
-1
Silvana, žal je še niso ukinili. Hudičevka še kar miga z repom, ampak proti usodi ne moreš, prej ali slej te doleti. Kaj ima Istra veze s pošto res ne vem, imam pa s pošto žal nekaj malega izkušenj in te so take, da z njo nočem nikoli več imeti nobenega opravka. Takoj, ko bo sprejet zakon o debirokratizaciji pošljem jajotu svoj mail in bom dobival uradna pisanja po mailu. Potem čau bau. Vi pošilijajte protestna pisma okoli, dajte še malo stavkat, lahko boste dosegli referendum, itak vam ni pomoči. Samo še papirnate račune ukinijo in ne vem, kaj boste okoli še raznašali, razen paketov. Tu imate konkurenco in ste v redu, ker bi drugače že zdavnaj šli v maloro. Pri pismih imate monopol in se temu strezno obnašate. Tisti, ki hodi k vam plačevat položnice, pa si je itak sam kriv.
Korona vam je itak naredila samo uslugo, prej ste imeli polno poslovalnico čakajočih in ste jih morali postreči, tudi če je že odbila ura za zapreti. Sedaj pa na daljavo zaklenete vrata in vam dol visi, če je zunaj 100 m vrste. Potem pa bi še radi korona dodatek. Saj niste bolnica.
kokodek |  08 .04. 2021 ob  16: 28
se mi zdi, da predsednik Borut ni bil poštar
Silvana63 |  08 .04. 2021 ob  10: 21
pinkopalinko: Res si razgledan in na tekočem, ni kaj. Pišeš o stvareh, ki jih ne poznaš in razen s pismonošo in delavko na okencu s pošto nisi imel opravit. PTT so tudi brez tvojega podpisa že zdavnaj ukinili. Koliko si sposoben, da si dovoliš ocenjevat sposobnost ljudi na Pošti Slovenije? Brižna Istra, res!
Piero Panin |  07 .04. 2021 ob  17: 40
-2
Drzavna sluzba kjer drzava vlece dobicek ampak placa je sigurna
pinkopalinko |  07 .04. 2021 ob  15: 45
-8
Bravo Silvana, bogi uslužbenci PTT, ki delajo s strankami. Najbolje ukinit stranke, pa bo vse v redu.

PTT je primer podjetja s totalno nesposobnimi kadri od generalnega direktorja navzdol do zadnje čistilke. V 21. stoletju tehnologija dela iz 19. Za to so v glavnem krivi vodilni, ampak tudi zaposleni na okencih so perle. Tako nezainteresiranega kadra, ki že 2o let dela enako, svet še ni videl. Nad PTT sem že zdavnaj obupal. Takoj podpišem peticijo, da se to firmo ukine. Edini, ki so kaj vredni, so pismonoše in jih bo vsak ponudnik teh storitev z veseljem angažiral. Une tete na poštnih okencih pa naj gredo past ovce. Ali pa v državno upravo v urad za istraživanje rude i gubljenje vremena. Si bodo vsaj odpočile od strank.
Silvana63 |  07 .04. 2021 ob  14: 47
10
Bravo sindikat poštarjev! Bravo! Politiki skrbijo izključno sami zase, dajmo še mi poskrbet zase! Mislim, da bi bila stavka čisto upravičena, glede na to da delate v vseh pogojih in s strankami, denarce pa pobirajo v glavnih pisarnah. Podpiram vas 100000000000000 %!
kokodek |  07 .04. 2021 ob  13: 02
"ManofSteel", če že imaš neumne izjave, ni lepo, da si tudi hudoben!!!!!
kokodek |  07 .04. 2021 ob  12: 48
17
Bravo Sindikat poštnih delavcev!!!!! še ostali sindikati in vsi izkoriščani in zatirani delavci bi morali stopiti skupaj !!!!!
Fritla |  07 .04. 2021 ob  12: 13
Saj se zadeva že uspešno rešuje.
Na čelo Pošte so postavili preverjenega moža iz SDS.
Na čelo Intereurope, ki je v lasti pošte pa bi lahko postavili izkušenega politika, podjetnika in menežerja Periča.
Mlad , zanesljiv , sposoben kader...
Drek |  07 .04. 2021 ob  11: 16
To leto nic oddajanja na crno a Manofsteel?
ManofSteel |  07 .04. 2021 ob  10: 53
-19
Uboga pošta je bila kar izpostavljena virusu...vi to resno?!?!?!?! Hahahahahahaha