VINJEN SKOZI SVETI ANTON VEČ KOT 80 NA URO: 71-letniku grozi skoraj dva tisočaka kazni

Kronika

Zaradi zaznanih pogostih kršitev so koprski policisti včeraj opravljali meritve hitrosti v naselju Sveti Anton, kjer je hitrost omejena na 50 kilometrov na uro. Ob 11.23 uri sta policistki izmerili hitrost prihajajočega vozila 81 km/h. Ugotovljeno je bilo, da je vozilo vozil 71-letni moški iz okolice Kopra.

Zaradi prekoračitve hitrosti sta policistki vozniku s plačilnim nalogom izrekli globo v znesku 500 evrov in stransko sankcijo 5 kazenskih točk. Ker je voznik kazal očitne znake alkoholiziranosti, mu je bil odrejen še preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal, da ima voznik v organizmu 0,78 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Na podlagi 113.a člena Zakona o prekrških mu je bila na kraju izrečena prepoved nadaljnje vožnje in odvzeto vozniško dovoljenje. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola bo zoper njega podan obdolžilni predlog na pristojno Okrajno sodišče, za takšno koncentracijo alkohola pa je predpisana globa v znesku 1.200 evrov in stranska sankcija 18 kazenskih točk.

"Vsaka odločitev voznika, da bo vozil pod vplivom alkohola, je zaskrbljujoča. Vzroki zakaj je to tako zelo nevarno, bi morali biti po večletnem neprestanem opozarjanju že zdavnaj znani in jasni vsem, vseeno pa jih za tiste, ki opozorila večkrat preslišijo, ponavljamo," ob tem opozarjajo na Policijski upravi Koper.

Opisali so, da alkohol v prometu pomeni izzivanje nevarnosti, saj voznik vozi prepočasi ali prehitro, težko obvladuje ali spreminja smer vožnje, ne uporablja smernikov, slabše zaznava dogajanje v prometu, napačno ocenjuje razdalje, voznikove reakcije so počasne ali pa jih sploh ni, pojavi se motnja pri ravnotežju, vidno polje je ožje kot pri treznem vozniku, ki se tudi težko prilagaja hitrim svetlobnim spremembam ipd.

"Posledice pitja alkohola v prometu so poleg ogrožanja ostalih prometnih udeležencev tudi prometne nesreče, ki se kot sovzrok v največji meri pojavi pri neprilagojeni hitrosti, nepravilni strani oz. smeri vožnje, nepravilnih premikih z vozilom in pri neupoštevanju pravil o prednosti. Možnost za povzročitev nesreče se v primerjavi s treznim voznikom za kat 5-krat poveča že pri 0,3 promilih alkohola (ali 0,14 mg/l), celo za 25-krat pa je ta možnost večja pri 1 promilu alkohola (ali 0,48 mg/l)," pravijo na PU Koper, kjer dodajajo, da je nevarno ali nezanesljivo vožnjo lahko policistom vsakdo prijavi na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200 in v prijavi sporoči čim več podatkov o vozilu, registrsko oznako, kraj in smer vožnje ter na kratko opiše ravnanja, ki povzročajo nevarnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija