POLICISTI UJELI MLADA ČEŠKA TIHOTAPCA: V avtomobilu prevažala nezakonite migrante

Kronika

Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica (PPIU Nova Gorica) so v četrtek, 7. marca, v popoldanskih urah med izvajanjem policijskih nalog blizu državne meje z Republiko Italijo v Novi Gorici opazili sumljivo vozilo, iz katerega je najprej izstopila takrat še neznana mlajša voznica, za katero se je v nadaljevanju ugotovilo, da gre za 19-letno državljanko Češke. Do vozila je takrat prišel še drugi moški, prav tako 20–letni državljan Češke. Kmalu zatem pa so iz avtomobila izstopile še štiri osebe. 

Zaradi suma, da gre za nezakonite migracije, so policisti PPIU Nova Gorica zapeljali do avtomobila ljubljanskih registrskih številk in v nadaljevanju postopka ugotavljanja identitete ugotovili, da gre za štiri državljane Egipta (vsi starejši mladoletniki), ki so pred kratkim nezakonito vstopili v Slovenijo in so že bili v postopkih za pridobitev mednarodne zaščite (azil). Policijski postopki z omenjenimi tujci, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, namreč še niso zaključeni. Policisti PPIU Nova Gorica so po zaključenem postopku državljane Egipta odpeljali v izpostavo Azilnega doma v Logatec.

Policija je glede obravnavanega primera seznanila tudi pristojno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki je usmerjalo predkazenski postopek in preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici. Prav tako je bilo ugotovljeno, da sta oba mlajša državljana Češke v sostorilstvu storila kaznivo dejanje 'Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države', saj sta omenjena Čeha, po predhodnem dogovoru z organizatorjem in z namenom pridobitve premoženjske koristi, nezakonite migrante prevažala iz osrednje Slovenije vse do neposredne bližine državne meje z Italijansko republiko, kjer so jih ustavili policisti PPIU Nova Gorica. Novogoriški kriminalisti so obema državljanoma Češke skladno z določili Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost in ju pridržali v policijskih prostorih.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so oba navedena državljana Češke v soboto, 9. marca popoldne, zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja 'Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države' (po tretjem odstavku 308. člena KZ-1) privedli in izročili v nadaljnji postopek k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja 'Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države' (po tretjem odstavku 308. člena KZ-1). Po zaslišanju sta bila oba osumljenca izpuščena na prostost, so sporočili z novogoriške policijske uprave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija