POLICISTI OD DANES V POOSTRENI AKCIJI NA MEJI S HRVAŠKO: Pri nadzoru migrantov si bodo pomagali tudi z droni

Koper

Zaradi vse več nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško se je na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto, Koper, Murska Sobota, Celje in Maribor danes začela akcija poostrenega nadzora državne meje. Policijska uprava (PU) Koper v preteklih treh mesecih beleži porast teh kaznivih dejanj napram lanskemu letu. V juniju, juliju in avgustu je bilo zaznanih celo več kaznivih dejanj kot v primerljivih mesecih leto prej. Akcija bo potekala do 18. septembra, so sporočili s policije.

V nadzoru bodo preprečevali, odkrivali in obravnavali nezakonite prehode meje. V prvih osmih mesecih letos so namreč obravnavali 10.163 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo, kar je največ v zadnjih devetnajstih letih. V prvih osmih mesecih lani so jih obravnavali 9896.

Število obravnavanih oseb se je letos zelo povečalo zlasti od junija do avgusta, kar 90 odstotkov so jih obravnavali na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper.

V nadzoru, ki so ga začeli danes, bodo poleg policistov rednih patrulj sodelovali še policisti vodniki službenih psov, policisti konjeniki in policisti policijskih postaj za izravnalne ukrepe. Uporabljali bodo vsa razpoložljiva tehnična sredstva, tudi policijske helikopterje in drone. Enako kot doslej bodo policistom pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske, so zapisali na policiji.

EXTREME TRAINING PODARJA 100 EVROV GOTOVINE: Začenja se 3-mesečni ekstremni izziv

Na lokacijah v Izoli, Luciji, Kopru in na Škofijah so z izzivom za preoblikovanje postave pričeli v ponedeljek, 7. septembra. "Za vse, ki bi radi sodelovali na eni od štirih lokacij, so prijave še vedno mogoče," poudarja licencirana kondicijska trenerka Vida Macura.

Podatki za Policijsko upravo Koper

Letos do konca avgusta je bilo na kopenski meji na območju PU Koper skupno obravnavanih 2.353 (3.155 – enako obdobje 2019) ilegalnih migrantov, kar pomeni, da je evidentiran 25,4 odstotni padecItalijanski varnostni organi so PU Koper vrnili 444 tujcev, lani v enakem obdobju pa 117 (+ 279,5 odstotkov). Največ je bilo vrnjenih državljanov Pakistana (185, lani 9), Afganistana (160, lani 5), Maroka (27, lani 15), Bangladeša (19, lani 2) in Turčije (16, lani 13).

Prijeti ilegalni migranti po državljanstvu (najpogostejših 10): Afganistan 854 (654), Pakistan 625 (906), Irak 128 (98), Maroko 121 (64), Bangladeš 104 (167), Turčija 87 (396), Sirija 66 (97), Iran 63 (193), Alžirija 56 (175), Kosovo 53 (76).

Na območju PU Koper so od 1. januarja do 6. septembra obravnavali 128 kaznivih dejanj (lani 137 kaznivih dejanj) s področja ilegalnih migracij in identificirali 73 osumljencev (lani 192). Do 6. septembra je bilo skupno izvedenih 46 privedb osumljencev na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, odrejenih je bilo 42 priporov (lani do 31. avgusta 2019 – 96 odrejenih priporov).

Kot organizatorji oz. vodiči se jim pojavljajo različne strukture oseb. Tako so bili obravnavani državljani iz držav EU, državljani iz držav Vzhodne  Evrope (Ukrajina, Moldavija), državljani iz držav Zahodnega Balkana, kot tudi državljani iz držav Bližnjega vzhoda – nekateri od njih z urejenim statusom tujca v EU. Od pričetka izvajanja ukrepov, povezanih z zajezitvijo virusa covid-19, naprej zaznavajo povečanje trenda tihotapljenja s pomočjo t. i. peš vodičev, ki ilegalne prebežnike tihotapijo peš z območja BIH preko Hrvaške v Slovenijo in nato do Italije.

V zaustavitev tega toka ilegalnih migracij PU Koper še naprej vlaga veliko truda in kadrovskih resursov, aktivno se tudi sodeluje tako s hrvaškimi kot tudi z italijanskimi varnostnimi organi. Povezujejo se s ciljem identifikacije in prijetja vodičev, ki so dejavni na teh ilegalnih kanalih in s ciljem prijetja ilegalnih prebežnikov.

V zadnjih mesecih so ponovno bolj aktivni tudi prevozniki ilegalnih prebežnikov, večinoma gre za tujce. Pri tem je potrebno upoštevati, da je padec obravnavanih ilegalnih prehodov državne meje in prijetih vodičev predvsem posledica izvajanja ukrepov zaradi covida-19 v državah na poteh, ki jih uporabljajo ilegalni migranti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija