POLICISTI NISO VEDELI, DA SO V KOMBIJU MIGRANTI: "V kolikor bi voznik ustavil, do tragičnega konca sigurno ne bi prišlo" (FOTO, VIDEO)

Kronika

V prometni nesreči, ki se je včeraj zvečer zgodila na Trgu mladinskih delovnih brigad v Ljubljani, je umrla ena oseba. Po prvih podatkih voznik kombija, ki naj bi prevažal migrante, vse od primorske avtoceste ni ustavil na znake policije, nato pa trčil v semafor. V nesreči je umrl eden izmed potnikov v kombiju, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Po prvih podatkih policije voznik kombija pri vožnji po primorski avtocesti in nato še na Tržaški cesti v Ljubljani ni ustavljal na znake policije. Nato pa je na Trgu mladinskih delovnih brigad trčil v semafor.

V nesreči je umrl eden izmed potnikov v kombiju, v katerem je bilo poleg voznika še šest oseb. Šlo naj bi za migrante, ki so v Sloveniji prišli nezakonito. Njihova identiteta še ni potrjena, voznik pa je po prvih podatkih državljan Kosova, ki so mu odvzeli prostost. Več trenutno še ni znanega. 

S Policijske uprave Koper so danes sporočili več podrobnosti o dogodku. Kombinirano vozilo Peugeot boxer, ljubljanskih registrskih oznak, so na Kozini pričeli ustavljati včeraj ob 20.10. Voznik na znake ni ustavil, temveč je zapeljal na avtocesto in pot nadaljeval v smeri proti Ljubljani. Na zelo kratki razdalji pred njim je peljal osebni avto Opel astra. Osebni avto so policisti ustavili na izvozu za Senožeče, medtem ko je voznik kombija pospešeno peljal naprej proti Ljubljani.

ILEGALNE MIGRACIJE in prometna nesreča - umrl državljan Turčije V nedeljo zvečer so policisti na Kozini ustavljali...

Posted by Policijska uprava Koper / Police Directorate Koper on Monday, December 20, 2021

Policisti so pričeli s sledenjem in ga na avtocesti skušali večkrat ustaviti z zmanjševanjem hitrosti, blokirali so tudi izvoze. Voznik je vseskozi vozil nevarno in z veliko hitrostjo, tudi preko 180 km/h, so zapisali na koprski PU. Pri Brezovici je trčil v dve službeni vozili policije, a je kljub temu z vožnjo nadaljeval do izvoza na Tržaško cesto. Pri tem je še večkrat trčil v službeni vozili, ki sta ga z upočasnjevanjem hitrosti želeli ustaviti.

Zapeljal je z ljubljanske obvoznice in nadaljeval z vožnjo po Tržaški cesti proti centru Ljubljane. Med vožnjo je manevriral levo in desno in preprečeval policijskim vozilom, da bi ga prehiteli. V semaforiziranem križišču na koncu Tržaške ceste je trčil v vozilo občana, ki je stal pri rdeči luči na semaforju, po trčenju pa je kombi odbilo v levo in je čelno trčil v drog semaforja.

V trčenju je umrl 22-letni državljan Turčije, ki se je še s petimi državljani Turčije nahajal v tovornem delu vozila. Vsi potniki pa so bili v nesreči huje poškodovani, vendar njihovo življenje ni ogroženo. Lažje je bil poškodovan tudi 18-letni voznik, državljan Kosova, s prebivališčem na območju Postojne, ki je vozil najeto kombinirano vozilo. Odrejen mu je bil strokovni pregled za droge, zdravila in alkohol. Po do sedaj znanih podatkih je vseh šest tujcev, državljanov Turčije, nezakonito prestopilo državno mejo.

Policisti so opravili ogled kraja prometne nesreče, na katerem sta bila prisotna tudi državni tožilec in preiskovalni sodnik. V osebnem avtomobilu, za katerega policisti sumijo, da je bil predhodnica kombiniranega vozila, so bili identificirani trije Postojnčani, stari 18, 19 in 18 let. Vsem trem je bilo odrejeno pridržanje. Vsi postopki še potekajo in zbirajo se obvestila glede dogajanja ponoči.

Trenutno se obravnava več kaznivih dejanj, in sicer nevarna vožnja, preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi in prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

V sledenju kombija so sodelovali policisti Policijske uprave Koper, Uprave avtocestne policije, Specializrane enote za nadzor državne meje in Policijske uprave Ljubljana. Poškodovani sta bili dve vozili policije, policisti pa pri trčenjih niso bili poškodovani.

Kot je navedel Primož Ogrinc, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Koper, policisti niso vedeli, da se v kombiniranem vozilu nahajajo ilegalni migranti. Vozilo so začeli ustavljati zato, ker so postali nanj pozorni, "glede na to, da se na območju PU Koper vrši tudi več vlomov in drugih kaznivih dejanj, pa so želeli vozilo in osebe v njem preveriti tudi v zvezi s tem"

Primož Ogrinc

Zasledovanje s tragičnim koncem

"Predvsem na avtocesti je to zelo nevarno početi. Oziroma da bi policisti lahko na avtocesti uporabili stingerje, je dejansko nemogoče, ker gre za velike hitrosti. Dejansko je zelo zelo nevarno, da bi poskušali na silo oziroma z uporabo prisilnih sredstev vozilo ustaviti na sami avtocesti. Zato so se policisti osredotočili na izvoze, postavili blokadna mesta, pripravljena so imeli tudi tehnična sredstva (stinger) za prisilno ustavljanje vozil, vendar ker je voznik s svojo predrzno vožnjo nadaljeval v smeri Ljubljane, so mu enostavno sledili. Vse z namenom, da ne bi prišlo do najhujšega. Seveda pa je to v največji meri stvar voznika. V kolikor bi spoštoval policiste in ustavil vozilo, do tega sigurno ne bi prišlo," je sinočnje dogajanje pojasnil Ogrinc.

Gre sicer za že tretjo smrtno žrtev med migranti v letošnjem letu na območju PU Koper.

Ogrinc je odgovarjal tudi na vprašanje, koliko je zaradi bežanja kazen večja, kot bi bila, če bi samo ustavili vozilo in bi se ugotovilo, da gre za tihotapljenje. "V konkretnem primeru je zagrožena kazen do 12 let za povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom, ko je to storjeno v kaznivem dejanju nevarne vožnje v cestnem prometu. Zagrožena kazen za prevoz ilegalnih migrantov pa je do 15 let zapora, ker je z načinom prevoza bilo ogroženo življenje ljudi oziroma je ena oseba celo umrla."

Dodal je še, da je PU Koper že leta pod velikim pritiskom nezakonitih migracij, že letos so jih obravnavali več kot 4500. "Lahko pa tudi povem, da smo uspešni pri prijemanju storilcev, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem migrantov," je navedel. V letošnjem letu so obravnavali že 138 kaznivih dejanj, ovadili so 133 osumljencev, na zaslišanje k sodniku so jih privedli 82, pripor pa je bil odrejen 71 osebam. Med tihotapci so najpogosteje državljani Hrvaške, Srbije, Kosova in Slovenije.

PU Koper o sinočnji nesreči kombija z migranti

Objavil/a Regional dne Ponedeljek, 20. december 2021

Zaenkrat na tej točki preiskave tudi še ni znano, konkretno kam je bilo kombinirano vozilo namenjeno. Predmet preiskave je tudi, kdo je te mlade, komaj polnoletne osebe, najel. Dejal je še, da gre sicer za redek primer, da so storilci tako mladi. Med drugim pa naj tudi voznik ne bi imel vozniškega dovoljenja, izdanega v Sloveniji.

Ogrinc je spregovoril tudi o zaslužkih tihotapcev. Kot pravi, gre lahko za relativno velike vsote denarja, "glede na socialni status teh storilcev in menim, da je prav to tisto, kar jih vleče v izvrševanje teh dejanj. In pa mogoče nek občutek lažne solidarnosti oziroma sami sebi upravičujejo storitev tega dejanja na tak način, da pomagajo migrantom na poti v Evropo".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  21 .12. 2021 ob  10: 09
Alfa: če bi pa jaz ugrabil tebe sredi mesta in bi divjal proti Ljubljani, bi se strinjala da se policaji zaletavajo v kombi, da bi ustavili tega podivjanega voznika ? Tudi če bi zaradi tega izgubila življenje ali bila močno poškodovana ? in čigava krivda bi bila ? ugrabitelja ki je le divjal po cesti ali policistova, ki je povrzočil nezgodo v kateri ostaneš poškodovana/mrtva ?

An6280: tako je, pameten. Pridem danes v tvojo vas, pijan in drogiran za volanom avta s katerim te povozim. Policaji me ne lovijo, ker itak me bodo počakali doma. mene pa doma ni še 48h in takrat pridem na postajo z odvetnikom, ki zahteva dokaze da sem res jaz sedel za volan in te ubil. Dokazov ne bo, ker so me policaji pustili da se varno odpeljem domov, saj so zasledovanja zelo nevarna.

pustite policajem policijsko delo
SkateBordKite |  21 .12. 2021 ob  08: 06
-6
Prvič..naj se neha zasledovanje. Pri vsej tej kao super tehnologiji...oni morajo še vedno zasledovat kot pred 50 leti. Res ste zaostali.
Pri vseh dronih in super velikih denatjih ki si ga legalno nakradete vi prisilite folk v pospešitev namesto kaksne blokade in ciao. Podn od podna ste. Sramota
Toni |  20 .12. 2021 ob  20: 57
Zadeva je resljiva in zelo enostavna, prvo nehajmo uvazat te indjance pa kakega izzenimo, pol pa naj policisti takim, ki ne ustavijo prvo prezracijo glavo tako kot v ZDA nakar naj pogledajo kaj skrivajo. Dokler tega ne bo, ne bo mira mi je zal ma ni druge resitve.
alfa |  20 .12. 2021 ob  18: 50
kaj ima veze ,ali so ali niso policisti vedeli ,če so ali niso v kombiju migranti? če nekdo dela cirkus po cesti, ga treba ulovit...kaj so hoteli povedat, da če bi vedeli, bi jih pustili ,kot da ni nič...ma svašta
hribi |  20 .12. 2021 ob  14: 16
15
Če policija v 70 km ne more ustaviti kombija bi se vprašal kako me lahko zaščiti v hujši situaciji?