POLICISTI NA MEJI Z ITALIJO V MRAZU, SNEGU IN BURJI OD 8 DO 12 UR: Kako odgovarjajo na GPU?

Koper

Vse od vzpostavitve kontrolnih točk na meji z Italijo ob prvem valu epidemije Policijski sindikat Slovenije opozarja na neustrezne delovne pogoje za policiste, ki so se te dni soočali še s snegom in burjo. Na Generalni policijski upravi pa zagotavljajo, da so že dosegli dogovor z dobaviteljem za ustrezno predelavo zabojnikov na kontrolnih točkah.

S spomladansko epidemijo covida-19 so na meji z Italijo uvedli kontrolne točke, kjer policisti opravljajo delo v 8- do 12-urnih izmenah. Na dveh točkah je policija postavila dva visoka šotorska nadstreška zaradi avtobusov in tovornjakov, na Fernetičih pa je obstoječ nadstrešek, so za STA navedli v Policijskem sindikatu Slovenije.

"Ob slabih vremenskih razmerah, kot smo jim bili priča prejšnje dni, policisti opravljajo delo na snegu in močni burji. Postavljeni šotori in nadstrešek ne nudijo potrebne zaščite pred vremenskimi vplivi," so poudarili. Od delodajalca zato zahtevajo postavitev bivalnih zabojnikov pod šotore in nadstreške, iz katerih bi policisti varno in zaščiteni pred slabim vremenom opravljali kontrolo.

Si predstavljate, kako je danes na Primorskem? Sneg, močna burja, snežni meteži, minus temperature...In kdo so ti...

Objavil/a Eugenija Carl dne Sreda, 02. december 2020

Na Generalni policijski upravi (GPU) pa so za STA pojasnili, da so bile kontrolne točke predvidene kot začasne točke. "Zaradi podaljševanja epidemije jih niso umaknili, hkrati pa se je zaradi spremenjene vsebine dela na kontrolnih točkah izkazalo, da bo potrebno njihovo funkcionalnost nadgrajevati," so priznali na policiji.

Zaradi specifičnosti vsake kontrolne točke so tekli razgovori s posameznimi policijskimi upravami glede načina izboljšav na posamezni kontrolni točki, tako z vidika postavljenih šotorov kot tudi kontejnerjev. Kot so zagotovili na GPU, je treba nadgraditi le še tri kontrolne točke na območju Policijske uprave Koper. Tako so na Fernetičih, Škofijah in Krvavem Potoku sredi novembra skupaj s predstavniki policijske uprave opravili oglede na kraju ter pripravili tehnične rešitve, ki so bile usklajene z dobaviteljem zabojnikov.

Dokončno rešitev so dosegli konec prejšnjega meseca, za nadgradnjo omenjenih kontrolnih točk pa je dobavitelj že posredoval ponudbo. "Dogovorjeno je, da bodo prioritetno pristopili k izvedbi zahtevane predelave oken in prestavitve vrat ter prestavitve kontejnerjev skladno z našimi zahtevami," so pojasnili na policiji.

Ob tem so spomnili, da so v tem času dodatno uredili razsvetljavo na kontrolni točki na Fernetičih, z upravljavci cest pa je Policijska uprava Koper dogovorjena za ureditev prometne signalizacije zaradi nadgrajenega prometnega režima. Poleg tega so v skrbi za zagotavljanje primernih pogojev za delo vsi zabojniki opremljeni s pisarniško opremo ter zagotavljajo naravno prezračevanje, hlajenje v poletnih mesecih in ogrevanje v času zime.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Andrej Jurič je poleg tega naročil direktorju koprske policijske uprave, da do nadgradnje ureditve omenjenih kontrolnih točk poskuša z ustrezno organizacijo razporejanja policistov poskrbeti za čim manjšo obremenitev. Jurič sicer pričakuje čimprejšnjo rešitev in ureditev pomanjkljivosti, ki še niso bile odpravljene, so še navedli na GPU.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob petkovem delovnem obisku na Primorskem povedal, da je pred dobrimi tremi tedni dal navodilo za to, da se izpeljejo vsi potrebni postopki, da se zagotovijo ustrezni zabojniki in šotori. Kot je ocenil, bi zadevo lahko rešili nekje do 15. decembra.

V policijskem sindikatu pa so spomnili, da na neustrezne delovne pogoje opozarjajo vse od vzpostavitve kontrolnih točk, a se zadeve do danes niso premaknile. Na njihovo pobudo je sredi novembra na eni od kontrolnih točk potekal sestanek, na katerem je policija zagotovila, da bo ureditev vseh kontrolnih točk dokončana do konca meseca. Po zadnjih informacijah pa naj bi se zadeva uredila v kratkem. Če se to ne bo zgodilo, bodo na pristojno inšpekcijo podali prijavo zaradi neustreznih delovnih pogojev, napovedujejo v sindikatu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  06 .12. 2020 ob  04: 08
Dobri so....
kokodek |  05 .12. 2020 ob  18: 29
sramota za vlado in Hojsa !!!! in potem jih še hujskajo, da preganjajo protestnike.....
Tiramola  |  05 .12. 2020 ob  13: 25
Ne čakat petnajsti december.
TAKOJ naj se postavi bivalni prostor z gretjem.
Sicer bi morali to postavit pred mrazom.
Dovolj je dva dni. Lp