POLICIJA VODI PREDKAZENSKI POSTOPEK: Zaslišali naj bi že dva novinarja POP TV

Slovenija

Na generalni policijski upravi so danes za STA potrdili, da v zvezi z afero o prisluhih v arbitražnem postopku in domnevnih poskusih vplivanja hrvaške vlade na slovenske medije vodijo predkazenski postopek zaradi uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Televizija POP TV pa je poročala, da je policija že zaslišala dva novinarja njihove hiše.

Zaradi varstva osebnih podatkov pa policija ni mogla odgovoriti na vprašanje, ali je sprožila postopek proti agentu hrvaške obveščevalne službe SOA Davorju Franiću, ki naj bi bil po poročanju medijev odgovoren za prisluhe slovenski agentki in arbitru v procesu arbitražnega postopka. Prav tako ne, ali gre za postopek proti Ivanu Tolju, ki naj bi bil vpleten v poskus vplivanja na slovenske medije, da informacije, povezane s tem, ne bi prišle v javnost. Policija za zdaj tudi ni odgovorila na vprašanja glede morebitnega sodelovanja s hrvaškimi organi pregona v tem primeru.

POP TV pa je poročala, da so policisti danes v povezavi s preiskavo Tolja že zaslišali dva novinarja njihove medijske hiše. Po njihovih informacijah policija preiskuje suma dveh kaznivih dejanj, in sicer prisluškovanja novinarjem in korupcije. Slovenska policija Tolja lahko preiskuje, saj je bilo domnevno kaznivo dejanje storjeno tudi na območju Slovenije.

Portal 24ur.com je v ponedeljek namreč poročal, da je hrvaška vlada skušala preko posrednika vplivati na POP TV, da ne bi prišlo do razkritja, kdo naj bi stal za prisluhi v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Tolj naj bi klical neimenovanega direktorja tuje multinacionalke, in sicer v imenu hrvaške vlade. Med drugim pa naj bi sogovorniku v pogovoru zatrdil, da se mu bo njegova pomoč obrestovala oziroma izplačala. Prav tako naj bi Hrvaška s prisluškovanjem nadzirala tuje novinarje, navajajo.

Spletni portal je prejšnji teden objavil, da je za prisluhe slovenski agentki in arbitru odgovorna hrvaška obveščevalna služba SOAHrvaška vlada je danes zavrnila vse navedbe o poskusu kakršnega koli vpliva na slovenske medije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija