POLICIJA V KOPRU PREVERILA NADZORNIKE VINJET: Tako se 'opravičuje' Dars (FOTO)

Koper

V uredništvo smo prejeli fotografije bralca, ki meni, da Darsova vozila ogrožajo varnost na obalnih cestah "z neprimernim ustavljanjem vozil na neprimernih mestih". Fotografije so nastale danes zjutraj v Kopru, o njegovih pomislekih pa je obvestil tudi policijo, ki je, kot pravi, takoj prišla na kraj.

"Policijo sem obvestil in so takoj bili na licu mesta, kar je razvidno na sliki," je zapisal bralec, ki nam je poslal fotografije cestninskih nadzornikov Darsa. Kot dodaja, so policisti ukrepali, saj Darsovega vozila čez nekaj časa ni bilo več tam. "Torej ne smeje biti tam," meni bralec.

Ali so nadzorniki res kršili predpise?

Zadevo smo preverili na Policijski upravi (PU) Koper, kjer so nam potrdili, da so res prejeli prijavo, in sicer dopoldan, takoj po 9. uri.

"Policisti so na kraju ugotovili, da se izvaja cestninski nadzor. Kraj je bil označen, vozilo nadzornikov pa je bilo res postavljeno izven vozišča, na travi," so nam odgovorili na naša vprašanja. Prekrška niso ugotovili, saj vozilo ni oviralo prometa, pravijo na PU Koper. "Voznikom se je lahko zdelo tako postavljeno vozilo nenavadno, vendar pa to ni bilo v nasprotju s predpisi," so še pojasnili.

Ali so s posredovanjem policije seznanjeni, smo se z vprašanji obrnili tudi na Dars

Darsovci še nikoli niso prejeli globe

Odgovorili so nam, da so bili danes seznanjeni s primerom na območju Kopra, "ko je kršitelj zakona o cestninjenju, ki opredeljuje obvezno uporabo vinjet na slovenskih avtocestah in hitrih cestah, klical policijo. Ta je prišla na kraj dogodka, pogledala območje izvajanja cestninskega nadzora in ugotovila, da je vse v redu - lokacija in oznake". Sicer pa nam na Darsu niso mogli potrditi, ali gre za isti primer, na katerega nas je opozoril bralec.

Ob tem so poudarili, da nadzor nad obvezno uporabo vinjet poteka 24 ur na dan in obširneje pojasnili, kako: "Mora potekati varno tako za uporabnike avtocest kot tudi same cestninske nadzornike (v primeru spolzkega vozišča je potrebna izredna pozornost, zato so lahko v primeru obilnejšega deževja tovrstni nadzorni začasno prekinjeni). Lahko poteka s preusmeritvijo prometa prek t. i. nadzornih točk (posameznih območji nekdanjih cestninskih postajah), ki so bile posebej zgrajene za izvajanje nadzora, ne le cestninskega, ampak izvajata nadzor lahko tudi policija in finančna uprava. Lahko tudi preko preusmeritve na počivališče oz. bencinski servis ob avtocesti, na območju mejnih prehodov, izvozih s cestninskih cest (na posameznih priključkih smo uredili odstavne niše, kjer je možno varno opraviti postopek nadzora), pa tudi med samo vožnjo. Nadzorno vozilo lahko namreč zapelje pred vozilo, ki ga želi ustaviti, ter ga s svetlobno tablo in modrimi lučmi pospremi na varno mesto, kjer opravi postopek nadzora."

Kot so še dodali, cestninski nadzorniki do zdaj še niso prejeli globe zaradi napačne postavitev vozila pri nadzoru vinjet.

Današnja sicer ni edina pritožba na račun postavitve cestninskih nadzornikov, ki kontrolirajo uporabo vinjet. Poročali smo že, da so na hitri cesti pri izvozu za Plavje ustavljali vozila kar sredi hitre ceste. A kot so nam že takrat, pa tudi danes, pojasnili na Darsu, je to le ena od oblik izvajanja nadzora cestninskih nadzornikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  05 .03. 2021 ob  08: 13
-3
Kontole na obali je premalo.
štupido |  05 .03. 2021 ob  08: 05
Slikanje med vožnjo pa je varno in dovoljeno.
Komunisti, povsod so |  04 .03. 2021 ob  18: 19
Migranti nikakor ne bi smeli nadzirati ne-legalnih vinjet po Obali vse do Trsta.