POLICIJA RAZKRIVA: Samo v juniju 21 tatvin izvenkrmnih motorjev na Obali (FOTO)

Kronika

Policisti Policijske postaje Piran in Policijske postaje Izola so v letošnjem juliju obravnavali 21 prijavljenih primerov tatvin izvenkrmnih motorjev, ki so bili odtujeni s plovil na območju občine Piran (kanal Fazan, kanal Sv. Jerneja,  kanal  Roja) in občine Izola (marina Izola). Ugotovljeno je bilo, da je storilec v vseh primerih neovirano dostopal do privezanih plovil in v različnem časovnem obdobju na različnih krajih izvrševal tatvine. Kratko izjavo za javnost, ki jo bomo na Regionalu spremljali v živo, bo na opisano tematiko danes ob 14. uri dal Dejan Grandič, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Koper. 

Policisti Policijske postaje (PP) Sežana so prejeli obvestilo občana, da je v okolici Divače v gozdu opazil večje število izvenkrmnih motorjev. Na kraju so kriminalisti in policisti dejansko našli in zavarovali skupaj 11 izvenkrmnih motorjev različnih znamk, na katerih so bile v večini že odstranjene identifikacijske oznake. Na podlagi tako zbranih obvestil so 18. julija prijeli 44-letnega državljana Litve, ki se je pripeljal do odloženih izvenkrmnih motorjev. Osumljencu je bila odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje.

V avtodomu osumljenca našli orodje, s katerim je izvrševal kraje

V postopku so do sedaj identificirali šest izvenkrmnih motorjev, ki so bili odtujeni na območju Pirana. Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Kopru so policisti opravili tudi preiskavo avtodoma, s katerim se je osumljeni prevažal, v katerem je bilo najdeno tudi orodje, s katerim je izvrševal tovrstna kazniva dejanja. Prav tako so bile osumljenemu zasežene elektronske naprave, prek katerih bodo skušali identificirati morebitne sostorilce in še druga kazniva dejanja.

Glede na zbrana obvestila namreč policisti sumijo, da je vseh 11 izvenkrmnih motorjev povezanih s kaznivimi dejanji. Prav tako pa pogrešajo še 10 drugih izvenkrmnih motorjev, ki so bili ukradeni v tem času na območju PU  Koper. 

20. julija je bil osumljeni s kazensko ovadbo koprskih kriminalistov priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru, ki je na predlog državne tožilke zanj odredila pripor. Za kaznivo dejanje tatvine je zagrožena kazen zapora do treh let.

Splošen trend, predvsem na območju občine Piran in občine Izola, kaže na povečanje tovrstnih kaznivih dejanj v času poletne turistične sezone, ki jih pretežno izvršujejo tuji državljani. "Kot pretekla leta tudi letos zaznavamo, da storilci običajno izvršujejo tatvine izvenkrmnih motorjev na isti lokaciji, kar kaže na njihovo organiziranost in predvsem na cilj, da s prodajo teh motorjev pridobijo premoženjsko korist," so zapisali na PU Koper.

V ta namen se zaradi uspešne najdbe odtujenih predmetov in prijetja storilcev policisti vselej povezujejo s tujimi varnostnimi organi, s katerimi si izmenjujejo potrebne operativne podatke. "Policija, ki skrbi za izboljšanje varnostnih razmer, si prizadeva doseči visoko stopnjo varnosti. Zato gre velik pomen pripisati tudi sodelovanju z občani, kar se je tudi v danem primeru izkazalo kot uspešno in pohvale vredno," pravijo na PU Koper.

Možni različni varnostni ukrepi

Ker je večina plovil na prostem, njihovim lastnikom svetujejo, naj po turistični sezoni pospravijo izvenkrmne motorje, če plovil ne uporabljajo. V času turistične sezone pa je na izvenkrmne motorje možna tudi namestitev različnih tehničnih naprav, ki zagotavljajo varnost in morebitno sledenje ukradenemu predmetu. Ena izmed možnosti je tudi namestitev zvočne alarmne naprave na ključavnicah, s katerimi so zaklenjeni, ter povečan fizični nadzor pristojnih služb in namestitev videonadzora..

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija