Policija bo merila razdaljo med vozili

Slovenija

Policija je po novem opremljena tudi z novim laserskimi merilniki z video zapisom, ki poleg meritev hitrosti omogoča tudi razdalje med vozili. Premajhna varnostna razdalja je namreč eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč, samo letos se jih je zaradi tega zgodilo več kot 1500, poudarjajo na policiji.

Tisti vozniki, ki bodo v prihodnje vozili na zelo kratkih varnostnih razdaljah in tako ogrožali prometno varnost, lahko po opozorilih policije pričakujejo, da bodo kaznovani. Globa za vožnjo na premajhni varnostni razdalji znaša 200 evrov.

Največ tovrstnih kršitev se dogaja na avtocestah in hitrih cestah, kjer so hitrosti višje, a če pride do prometne nesreče, so tudi posledice zato lahko hujše. Takšna vožnja je nevarna, ker se voznik, ki ima tesno za seboj drugo vozilo, lahko počuti ogroženega in hitro stori kaj, s čimer ogrozi sebe ali druge. Voznik, ki vozi preblizu, pa je potencialni povzročitelj prometne nesreče, saj v primeru, da bi voznik pred njim nepričakovano zmanjšal hitrost, ne bi mogel pravočasno in predvsem varno ustaviti, opozarjajo na policiji.

Na avtocestah pa tudi že zaradi manjše prometne nesreče lahko pride do nove prometne nesreče, denimo verižnega trčenja zaradi neustrezne varnostne razdalje. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da mora voznik, ki vozi za drugim vozilom, voziti na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s katero vozi, prevozi v dveh sekundah.

Za večjo varnost in pretočnost prometa

Novi laserski merilnik omogoča tudi video zapis, s katerim lahko identificirajo registrske tablice, zato je primeren za uporabo z nadvozov.

Robert Vehovec iz sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi je zato na današnji predstavitvi merilnika pojasnil, da policija išče nove možnosti in novo opremo, s katero bi lahko izvajali ustrezen nadzor, saj želijo zagotavljati varnost na avtocestah in optimalno pretočnost prometa.

Na policiji opozarjajo tudi na voznike tovornih vozil, ki da prav na avtocestah velikokrat vozijo na nerazumljivo kratkih razdaljah, a se v primeru naglega zaviranja vozila pred njimi veliko težje ustavijo.

Letos manj nesreč

Policija sicer opaža, da so letos obravnavali manj prometnih nesreč, v katerih je umrlo ali poškodovalo manj ljudi kot v enakem obdobju lani. Prometnih nesreč je bilo do konca septembra za slabo petino manj kot v istem obdobju lani.