POLETJE V SLOVENSKI ISTRI: Poleg tradicionalnih dogodkov pripravljajo tudi nekaj novosti

Koper

Tudi letošnje poletje v slovenski Istri bo postreglo s pestrim naborom tako tradicionalnih kot novih dogodkov. Domačinom in obiskovalcem bo na voljo paleta glasbenih festivalov, gledaliških, športnih, umetniških in kulinaričnih prireditev za vse okuse.

Sodeč po občinskem razpisu za sofinanciranje prireditev se bo junija, julija in avgusta v Kopru odvilo za krepkih 30 odstotkov več prireditev kot lani. Bogatejše bo tudi dogajanje na podeželju občine, tudi letos pa bo nekaj novosti, so pojasnili v koprski turistični organizaciji.

Med novostmi letošnjega poletja so izpostavili prireditev Rumeno-modre noči, ki je nadgradnja tradicionalne Rumene noči. Prireditev izhaja iz koprskih barv. Rumena, barva sonca, poudarja predvsem živahnost in potemtakem bo tudi letos poudarek prvega dela prireditve na zabavnem glasbenem programu in koncertih z znanimi glasbenimi izvajalci. Prireditev bo kot tradicionalno zadnji vikend julija, na njej pa bodo nastopila številna priljubljena glasbena imena, kot so Tabu, Natalija Verboten, Valentino Kanzyani, Pankrti in Primorski fantje.

Poudarek drugega dela prireditve, ki bo od 2. do 4. avgusta, pa bo na pestrem kulturnem programu, ki ga bodo zaznamovali glasbeni tematski večeri, gledališke predstave, koncerti, kino na prostem, program za otroke, raznolika ponudba na stojnicah in gostinska ponudba, ki bo promovirala značilnosti istrske gastronomije.

Sicer pa se prav te dni odvija 13. mednarodni zborovski festival, kmalu bosta sledila še dva nova festivala - Festival sivke ter Festival v novem mestnem parku. Konec junija bo čas za festival mladih glasbenikov Zvoki Istre v Gažonu, Festival mladih glasbenikov FENS ter Mednarodni folklorni festival Sonce.

Julija znova prihajajo mednarodni rokometni festival Eurofest, festival folk in etno glasbe Folkest in mednarodni festival big bandov Marezijazz. Julij in avgust bosta zaznamovala tudi festival Poletje z biseri, ki bo vsebinsko še bolj bogat, in mednarodni festival uličnega in lutkovnega gledališča PUF. Avgusta bosta tudi Cuban salsa festival in Festival mikropivovarjev, septembra pa znova prihajajo festival uličnih umetnikov in ulične kulture Frivolus, glasbeni festival JEFF ter mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra.

V Izoli se zaključuje mednarodni filmski festival Kino otok

V Izoli se te dni zaključuje mednarodni filmski festival Kino otok, zadnja dva petka v juniju bo na vrsti tradicionalni folklorni festival Izolafolk z nastopi skupin z različnih koncev sveta. Julija bo na vrsti že osmi Isola Music Festival, ob četrti sezoni koncertov "pri špini" in gastronomskih prireditvah pa bo vrhunec izolskega poletja kot običajno ribiški praznik konec avgusta.

Poletje v Portorožu

V piranski občini se to poletje obeta več novih prireditev z naslovom Poletje v Portorožu, ki bodo zagotovile pestro dogajanje prav vsak dan v juliju in avgustu, so napovedali v Turističnem združenju Portorož. Ob ponedeljkih bo na sporedu kino na plaži, torki bodo rezervirani za jazz in blues ritme, srede pa bodo ponudile nastope mladih glasbenikov. Četrtki, petki in sobote bodo namenjeni koncertom znanih domačih izvajalcev, ki se jim bodo pridružile tudi nekatere tuje skupine. Teden se bo zaključil s folklorno-glasbenimi večeri. Ob ponedeljkih, sredah in petkih bo poskrbljeno za pester otroški program, organizirani bodo tudi trije plesni večeri.

Do konca junija se bodo sicer zvrstili še Noč najlepših opernih arij, mednarodni mediteranski folklorni festival (MIFF) in srečanje luksuznih avtomobilov OneLife Rally. Avditorij Portorož bo julija gostil že 39. Festival Melodij morja in sonca, v štirih julijskih večerih pa se bo odvil tudi 41. mednarodni festival komorne glasbe Piranski glasbeni večeri.

Glasbeno obarvani bodo v juliju še Jazz festival Piran ter Festival Kanela bar na portoroški plaži. V Piranu bosta na vrsti še Otroški festival Zrno soli in zdaj že tradicionalen Princeskin spust z zvonika. Sečovlje bodo privabile obiskovalce s solinarsko šagro in slikarskim ex-temporejem, Nova vas pa avgusta s praznikom vina in česna. V avgustu bo pestro tudi na športnem področju, saj bo Portorož spet gostil teniški turnir serije challenger. Avgusta bodo na vrsti še mednarodni festival komorne glasbe Tartini festival in Poletni festival Piran, na portoroški centralni plaži pa se bo odvile Portoroške noči. Mesec bodo sklenili s tradicionalnim solinarskim praznikom.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  10 .06. 2019 ob  15: 45
Ankaran je kulturno pokasiral šolde... hm....kam pa so odteklijQuery112304967477472432874_1560174279778??? likvidna sredstva pač....
Lili |  10 .06. 2019 ob  15: 45
-1
Ankaran je kulturno pokasiral šolde... hm....kam pa so odteklijQuery112304967477472432874_1560174279778??? likvidna sredstva pač....
vseved |  09 .06. 2019 ob  17: 22
Ankaran?