POLETI BOMO ŽE VARNO POTOVALI: Kako bo izgledal potni list prihodnosti?

Svet

Mesec dni po predlogu Evropske komisije za digitalno zeleno potrdilo so se predstavniki držav članic v mreži e-zdravja dogovorili o smernicah za glavne tehnične specifikacije za izvajanje sistema. To je ključen korak za vzpostavitev potrebne infrastrukture na ravni EU. Cilj je uvedba omenjenih potrdil po vsej uniji do junija.

Dogovorjena tehnična specifikacija med drugim zajema strukturo podatkov in mehanizme kodiranja, vključno s kodo QR, ki bodo zagotovili, da bo mogoče vse certifikate, digitalne ali na papirju, brati in preverjati po vsej EU.

Smernice opisujejo tudi portal EU, na katerega se bodo povezale države članice in bo omogočal izmenjavo ključev za elektronsko podpisovanje. Tako bo mogoče preveriti verodostojnost digitalnih zelenih certifikatov po vsej uniji, pri tem pa prehod osebnih podatkov imetnikov potrdil prek portala ne bo potreben, so sporočili v Bruslju.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem dejal, da gre za mejnik pri vzpostavitvi digitalnega zelenega potrdila na ravni EU. Kot pomemben korak sta dogovor označila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides ter evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

"Te smernice, ki so jih soglasno sprejeli nacionalni strokovnjaki, kažejo zavezanost in pripravljenost držav članic. Zagotovile bodo specifikacije, potrebne za hitro izvajanje. Evropska komisija bo pripravljena do 1. junija. Pripravljena bo tudi na povezovanje držav članic, tako da lahko zagotovimo, da bo sistem vzpostavljen do poletne sezone. Pripravljeni smo podpreti države članice pri njihovih prizadevanjih, da čim prej uvedejo potrebno tehnično infrastrukturo," je še dejal Breton.

"S cepljenji, ki pospešeno potekajo po celotni EU, sodelujemo z državami članicami, saj smo se zavezali, da bomo to infrastrukturo vzpostavili v ambicioznem časovnem okviru. Je ključnega pomena za pomoč državam članicam v boju proti pandemiji, hkrati pa državljanom omogoča usklajeno in varno uresničevanje pravice do prostega gibanja," je dejala evropska komisarka.

"Prejšnji teden smo pozdravili sprejetje pogajalskega mandata s strani Sveta, zdaj se veselimo glasovanja prihodnji teden na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Smo na poti k našemu cilju, da imamo certifikat do junija ter Evropejcem letos poleti omogočimo varno potovanje," pa je dejal Reynders.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija