POKRAJINSKI MUZEJ KOPER ŽE DANES ODPIRA VRATA: Knjižnice na Obali večinoma po praznikih

Koper

Knjižnice, galerije in muzeji bi glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela v torek zvečer, lahko danes spet odprli svoja vrata, vendar pa so tako v Skupnosti muzejev Slovenije kot v Združenju slovenskih splošnih knjižnic prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Za to je potrebnih nekaj priprav, tako da knjižnice in muzeji po državi danes ostajajo zaprti, kar pa ne velja za Pokrajinski muzej Koper. Kot nam je pojasnil tamkajšnji direktor Luka Juri, so vrata muzeja odprli danes ob 11. uri, ob tem pa ponudili brezplačen ogled svojih zbirk.

"Ni res, da muzeji nismo pripravljeni," pravi Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja Koper, ki pozdravlja vladno odločitev o ponovnem odprtju muzejev. "Ponovno odprtje pomeni praznik za kulturo in za nas, ki zanjo delamo, zato smo se odločili naše veselje deliti z ljudmi tako, da do vključno 1. maja vsem omogočimo prost vstop," je povedal Juri. Muzej bo, drugače kot običajno, letos odprt tudi na 1. maj, tako da bodo lahko ljudje praznični dan izkoristili za kulturni navdih. Odprte so vse tri koprske enote, tako Palača, kot Etnološka zbirka in Muzejska galerija.

Ob tem bodo veljali posebni zaščitni pogoji, podobni, kot sicer veljajo ob obisku trgovin. Obiskovalci bodo morali nositi zaščitne maske in si pred vstopom v muzej razkužiti roke. Muzej bodo smeli obiskati v družinskem krogu ali posamično, medtem ko vstop za večje skupine ne bo mogoč.

V prostorih recepcije so tako urejene ustrezne zaščite, prav tako je pripravljeno razkužilo za roke, vsak obiskovalec pa mora nositi zaščitno masko, ki jo mora imeti s seboj. "Dovoljeni so le obiski posameznikov oziroma skupin do 5 ljudi iz istega gospodinjstva. V vsakem razstavnem prostoru je lahko hkrati ena takšna skupina," pojasnjuje Juri. 

Pokrajinski muzej Koper se obenem tudi distancira od izjave za javnost Skupnosti muzeje Slovenije in ICOM Slovenija ter kot pravi Juri, je neresnična: "Sestavljena je bila brez posvetovanja z nami. Kot dokazuje naše današnje odprtje ni res, da bodo muzeji in galerije svoja vrata odpirali šele 5. maja, ampak tam, kjer je to mogoče, smo za javnost odprti že danes."

Medtem pa do vsaj ponedeljka, 4. maja, ostajajo zaprte knjižnice. Osrednja knjižnica Srečka Vilharja v Kopru bo svoja vrata tako odprla ravno v ponedeljek, 4. maja, "saj moramo predhodno pripraviti ukrepe in organizirati delo tako, da bomo zaščitili zaposlene in uporabnike," je pojasnil direktor knjižnice David Runco.

"Odprtost knjižnice moramo namreč zagotoviti v skladu z vladnimi ukrepi za zajezitev širenja novega koronavirusa in ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ostalih pristojnih organov," so še sporočili iz koprske knjižnice.

"V Mestni knjižnici Piran se trudimo za varnost naših obiskovalcev in zaposlenih, zato knjižnice v sredo, 29. aprila, še ne bomo odprli. O odprtju z upoštevanjem varnostnih ukrepov, ki jih priporoča stroka, vas bomo pravočasno obvestili," pa so sporočili iz Mestne knjižnice Piran.

Mestno knjižnico Izola pa bodo odprli v ponedeljek, 4. maja. Knjižnica bo do nadaljnjega odprta od ponedeljka do petka od 10. do 17. ure. Zaželeno je, da gradivo predhodno naročite prek telefona 05/663 12 84 oziroma 031 369 283 ali e-pošte: knjiznica.izola@guest.arnes.si"Ob tem prosimo, da se držite previdnostih ukrepov za zajezitev širjenja virusa SARS-CoV-2," so še sporočili iz izolske knjižnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
UG |  29 .04. 2020 ob  17: 31
Čestitke