POKOPALIŠČE ZA MALE ŽIVALI PRI LUCIJI? Tak je predlog Okolja Piran

Piran

Javno podjetje Okolje Piran je na piransko občino podalo pobudo za ureditev pokopališča za male živali. Predlagajo, da bi se to nahajalo v bližini Lucije, z njim pa bi upravljala komunala.

"Hišni ljubljenčki so pomemben del naših življenj, saj se nanje brezpogojno navežemo. Ko pride čas za slovo, je bolečina ob izgubi živali zelo velika. Marsikdaj pa je lastnikom malih živali še težje, saj ne vedo, kako bi se od hišnega ljubljenčka dostojo poslovili oziroma ga pietetno pokopali," svojo pobudo utemeljujejo v Okolju Piran, kjer ugotavljajo, da je za vse tiste, ki živijo v blokovskih naseljih, a bi radi domačo žival vseeno pokopali in nato obiskovali njen grob, zaenkrat edina rešitev pokopališče za male živali v Mariboru.

Edino pokopališče za male živali v Mariboru

Gre namreč za zaenkrat edino pokopališče za male živali pri nas, namenjeno pa je pokopu psov, mačk, ptic, malih glodalcev, terarijskim, akvarijskim in drugim živalim, ki so bile vzrejene za družbo, rekreacijo, varstvo ali pomoč ljudem.

Slovenski Istri najbližje tovrstno pokopališče je sicer na Reki. To je bilo ustanovljeno že v začetku 20. stoletja in zato spada med najstarejša evropska pokopališča za hišne ljubljenčke. Kot parkovno ureditev in mestno posebnost ga vzdružuje tamkajšnja komunalna služba.

Reško pokopališče za male živali je urejeno kot park in velja za mestno posebnost.

V Okolju Piran tako občini predlagajo, da se za potrebe pokopališča za male (hišne) živali, zagotovi zemljiško parcelo z urejenim dostopom, v velikosti najmanj 1000 kvadratnih metrov v bližini naselja Lucija. "Območje pokopališča bi bilo parkovno urejeno in oblikovano na sodoben način, ki bi omogočal pokop žar s pepelom hišnih ljubljenčkov po vzoru novega dela reškega pokopališča," razlagajo v Okolju. Javno podjetje bi tudi upravljalo s pokopališčem.

Predlog sicer ni prva tovrstna pobuda v Slovenski Istri. Stranka Oljka je namreč na eni izmed sej koprskega občinskega sveta predlagala, da bi Obalno zavetišče za živali razširilo svojo dejavnost in del zemljišča v bližini svojega objekta namenilo ureditvi pokopališča za živali regijskega značaja. Na koprski občini pobudo preučujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija