POKOJNINSKA REFORMA: Nobenemu upokojencu ne bo grozila revščina

Slovenija

Vlada je danes obravnavala ključna izhodišča za pokojninsko reformo, ki pa so za zdaj ostala za zaprtimi vrati. Matej Arčon, podpredsednik vlade, je izpostavil, da reforma ne bo vplivala na delovno dobo, ki ostaja pri standardnih 40 letih. Poudaril je, da se reforma osredotoča na tri glavne cilje: zagotavljanje vzdržnosti sistema, dostojnih pokojnin ter večje transparentnosti.

Po besedah Arčona so na današnji seji imenovali tudi skupino za nadaljnje usklajevanje glede reforme. V prvi fazi, ki se začne že v mesecu maju, bodo potekala pogajanja s socialnimi partnerji, nato pa se bo pričelo s pripravo zakonodajnega gradiva. Minister za delo Luka Mesec je poudaril, da se delovna doba ne bo spreminjala, kar zagotavlja stabilnost in predvidljivost za prihodnost.

Glede načrtovane reforme je bil izpostavljen tudi ključni pomen vzdržnosti sistema v prihodnjih desetletjih. Reforma bo zasnovana tako, da bo javnofinančno vzdržna tudi v času morebitnih kriz, s čimer se želi zagotoviti zanesljivost pokojninskega sistema za vse državljane. Hkrati pa bo poskrbljeno, da nobenemu upokojencu ne bo grozila revščina, saj bodo pokojnine zagotovljene kot temeljno načelo reforme.

Načrtovane spremembe se bodo uveljavljale postopoma, kar bo omogočilo stabilen prehod in prilagajanje na nove okoliščine. Pri tem bo ključnega pomena tudi tesno sodelovanje z vsemi deležniki, tako socialnimi partnerji kot tudi posamezniki, ki bodo v prihodnosti deležni pokojnin. Pričakovati je, da bo predlog reforme v zakonodajnem postopku že na začetku prihodnjega leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .04. 2024 ob  14: 25
za dostojne pokojnine je treba imeti dostojne plače