Pokojnemu Arielu Šaronu se je poklonilo na tisoče Izraelcev

Svet

Bivši izraelski premier Ariel Šaron je po osmih letih v komi umrl v soboto, star 85 let, potem ko se mu je v minulem tednu zdravstveno stanje po operaciji drastično poslabšalo. V Jeruzalemu se mu je v nedeljo poklonilo na tisoče Izraelcev, v ponedeljek ga bodo pokopali. Odzivi naj njegovo smrt so bili tako protislovni, kot je bil sam.

Direktor bolnišnice pri Tel Avivu Šlomo Noj je pojasnil, da je Šaronu v soboto okoli 13. ure po srednjeevropskem času odpovedalo srce. Kot je dejal, je njegovo zdravje v zadnjem tednu in pol nazadovalo, v zadnjih dneh pa se je boril s presenetljivo močjo in odločnostjo. "Danes se je poslovil mirno s svojo ljubečo družino ob strani," je dejal.

Po smrti se mu je v nedeljo poklonilo na tisoče Izraelcev v mimohodu mimo njegove krste, ki je bila, ovita v izraelsko zastavo, pred parlamentom. Vlada se ga je na seji spomnila z minuto molka. V parlamentu bo v ponedeljek potekala tudi uradna žalna slovesnost, ki se je bodo udeležili tudi gosti iz tujine, med drugim ameriški podpredsednik Joe Biden.

Pogreb, ki mora v skladu z judovskimi pravili potekati čim prej po smrti, bo nato popoldne na njegovem ranču v puščavi Negev. Na njegovo željo ga bodo pokopali ob drugi soprogi Lili, ki je leta 2000 umrla za rakom.

Nekdanji general je veljal za enega najbolj kontroverznih izraelskih politikov. V Izraelu ga slavijo kot narodnega junaka, v tujini kot pragmatičnega politika, Palestinci in arabski svet pa ga prezirajo kot vojnega zločinca.

Predsednik vlade je bil med letoma 2001 in 2006. Po dolgoletnem članstvu v desno usmerjeni stranki Likud je novembra 2005 ustanovil sredinsko stranko Kadima in takrat povzročil pretres na izraelski politični sceni.

Čeprav je veljal za nepopustljivega politika vojaškega kova, ki je leta 2000 z obiskom na Tempeljskem griču v Jeruzalemu sprožil drugo palestinsko vstajo, je leta 2005 z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj.

Najvišji predstavniki izraelskih oblasti so se poklonili njegovemu spominu. Premier Benjamin Netanjahu je poudaril, da se ga bodo spominjali kot enega najvidnejših vodij in najbolj drznih poveljnikov. Tudi izraelski predsednik Šimon Perez je poudaril, da je bil pogumen vojak in drzen voditelj, ki je imel rad svoj narod. "Bil je eden največjih zaščitnikov in najpomembnejših arhitektov Izraela, ki ni poznal strahu," je še dodal.

Nasprotno pa so mnogi Palestinci ob smrti Šarona praznovali. Posebej glasno je bilo veselje v palestinskem begunskem taborišču Ain al Hilveh na jugu Libanona, v Han Junisu na jugu Gaze pa so člani skrajnega Islamskega džihada med drugim zažigali Šaronove slike in razdeljevali slaščice.

"Šaron je zločinec in eden tistih, ki je nad Palestince prinesel nesrečo," je sporočil tiskovni predstavnik gibanja Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, Salah al Bardavil. "Ko se palestinski narod spominja Šarona, se spominja le bolečine, krvi, mučenja in zločinov," je še dejal in dodal, da molijo, da bo šel v pekel.

Podobno se je odzvalo sicer bolj zmerno gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki obvladuje Zahodni breg. "Šaron je bil zločinec, odgovoren za uboj (palestinskega voditelja Jaserja) Arafata, in upali smo, da se bo kot vojni zločinec pojavil pred Mednarodnim kazenskim sodiščem," je dejal visoki član Fataha Džibril Rajub.

Obžalovanje, da je Šaron umrl, ne da bi stopil pred sodišče in odgovarjal za svoje zločine, še posebej zaradi svoje vloge pri krutem pokolu v palestinskih begunskih taboriščih Sabra in Šatila v Bejrutu leta 1982, je izrazila tudi direktorica organizacije Human Rights Watch za Bližnji vzhod Sarah Leah Whitson.

Predsednik ZDA Barack Obama je Šarona označil kot "voditelja, ki je svoje življenje posvetil državi Izrael". Obenem je zagotovil, da ZDA ostajajo zapisane ohranjanju varnosti svojega prijatelja Izraela in si bodo še naprej prizadevale za trajen mir in varnost na Bližnjem vzhodu.