POKLON SPOMINU NA PRVI PRIVEZ LADJE V KOPRSKEM PRISTANIŠČU: V Pokrajinskem muzeju odprli posebno razstavo

Koper

V muzejski galeriji Lepa Vida so danes uradno odprli razstavo Slovenska ladja v slovenski luki, s katero so se v koprskem pokrajinskem muzeju poklonili spominu na privez prve ladje v koprsko pristanišče pred 60 leti. 7. decembra 1958 je namreč v koprsko luko priplula čezoceanka Gorica domačega ladjarja Splošna plovba.

Razstava, ki bo na ogled vse do 13. januarja in je nastala ob sponzorstvu Luke Koper, nadaljuje niz razstav in obeležij, ki pripovedujejo nastanek in začetek delovanja "te velike uspešne zgodbe Luke Koper", je poudaril direktor muzeja Luka Juri.

Razstava tako po njegovih besedah pomeni še enega od kamenčkov v mozaiku nastanka zgodbe o Luki Koper, ki se nam danes zdi samoumevna, pred pol stoletja pa je tako rekoč še niti ni bilo.

Kot je pojasnil kustos Ivan Simčič, ki je bdel na postavitvijo razstave, so na enajstih panojih predstavili samo slovesnost priveza ladje Gorica leta 1958, s čimer se je Slovenija vpisala na zemljevid pomorskih držav, in medijske odzive na dogodek. Poleg tega so ponazorili tudi postopek izbire lokacije in samo gradnjo pristanišča, ki je od začetka do odprtja prvega priveza trajala manj kot poldrugo leto.

V muzejski galeriji je razstavljen tudi model čezoceanke Gorica, ki je po zanimivem naključju bila dolga prav toliko, kot je tedaj meril prvi privez, in sicer 135 metrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  13 .12. 2018 ob  18: 15
-1
Ce ne bi bilo dobrih starih komunistov, ne bi bilo ne luke, ne Splosne in se veliko tega ne.