POKLON PRIMORSKIM PARTIZANOM NA NANOSU: Mineva 80 let od hude bitke, ki predstavlja začetek osvobodilnega boja ob zahodni meji

Slovenija

Na Nanosu se bodo danes spomnili pomembne bitke primorskih partizanov, Nanoške bitke, ki je potekala 18. aprila 1942. Slovesnost pri spomeniku pri Abramu ob 11. uri organizira Združenje borcev NOB Ajdovščina-Vipava. Slavnostni govornik bo zgodovinar, publicist in član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Martin Premk.

18. aprila 1942 se je na Nanos umaknilo 54 partizanov, ki so jih obkolile precej številčnejše italijanske sile. V osemurnem boju z 800 italijanskimi vojaki je bilo po nekaterih podatkih ubitih deset, po drugih podatkih pa sedem partizanov. Poleg tega so Italijani 11 partizanov ujeli in jih pozneje ustrelili v Rimu, medtem ko se je preostalim uspelo prebiti iz obroča. Nanoška bitka je zelo odmevala po vsej Primorski in predstavlja začetek osvobodilnega boja ob zahodni meji.

Poleg okrogle obletnice Nanoške bitke bodo na slovesnosti na Nanosu obeležili tudi današnji državni praznik, dan upora proti okupatorju, predstavili pa bodo tudi nedavno obnovljeno spominsko ploščo na lovskem domu.

Poleg tega so ob letošnji okrogli obletnici na območju, kjer sta dva od partizanov prodor množice italijanskih vojakov odbijala z mitraljezi, poleg že obstoječega spomenika postavili še informacijsko tablo z opisom dogajanja, je povedal predsednik Združenje borcev NOB Ajdovščina-Vipava Božo Novak, ki bo tudi eden od govornikov na prireditvi. Med govorniki bo tudi predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar.

V kulturnem programu slovesnosti na Nanosu bodo sodelovali Orkester Slovenske vojske, Moški pevski zbor Srečko Kosovel, vokalni trio Le Dive in šolarji iz OŠ podnanoške podružnice OŠ Drago Bajc. Sodelovala bo tudi Garda Slovenske vojske.

Glede na napoved lepega vremena na Nanosu danes pričakujejo lep obisk, potem ko zadnji dve leti ob obletnici množičnih prireditev niso organizirali. Na prizorišče se ponavadi večina pripelje z avtomobili in avtobusi, nekateri pa se na pot iz doline vsako leto odpravijo peš. Tudi letos pričakujejo pohodnike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija