POKAL PRINCESE SOFIJE: Slovenska triperesna jadralska deteljica na Majorki

Svet

Danes se na španskem otoku Majorka začenja jubilejna 50. regata princese Sofije. Na prvi letošnji večji tekmi olimpijskih razredov v Evropi bo nastopilo več kot 850 posadk iz 68. držav. Slovenski jadralski voz bodo vlekle Kim Pletikos, Lin Pletikos ter posadka Mrak-Macarol.Predolimpijska jadralna sezona se za svetovno člansko elito začenja s pokalom princese Sofije, nad katerim od leta 1968 bdi španska kraljeva družina. Za športno ekipo leta Tino Mrak in Veroniko Macarol bo to po januarski tekmi svetovnega pokala v Miamiju nov pokazatelj, kako uspešne so bile zimske priprave in kaj bo treba še izboljšati pred vrhuncem sezone.

"Na Palmi je v preteklem tednu prevladoval veter med 10 in 25 vozli, ki sva ga izkoristili za kvalitetne treninge. Nekaj sva jih opravili s konkurenco, nekaj pa sami. Povadili sva manevre ter usklajevali nekatere malenkosti na barki. Skratka, vse tisto, česar nisva mogli početi minula dva meseca, ko je bila najina oprema na poti iz Miamija," je povedala Tina Mrak. "Čeprav regata rezultatsko nima velikega pomena, želiva na Palmi pokazati najin maksimum. Osredotočili se bova predvsem na starte, ki so najina šibka točka, saj bodo ti izjemno pomembni, ker nas bo na startni liniji kar 45," je še dodala krmarka.Na dobro uvrstitev Mrakove in Macarolove računa tudi predsednik strokovnega sveta Jadralne zveze Slovenije Vasilij Žbogar. "Kot sem že pred sezono naznanil, bo Palma ena močnejših regat v letošnjem letu. V nekaterih razredih beležijo rekordno število prijav. Prav zaradi tega smo se v strokovnem svetu odločili, da nam bo ta tekma služila kot vodilo pri ugotavljanju pripravljenosti slovenskih jadralcev. Žal imamo predstavnike samo v ženskem dvosedu 470 in laser radialu, toda glede na vremensko napoved, lahek veter v prvih dveh dneh, ki se bo razvil v močnejšega proti koncu regate, pričakujem boljši start punc v razredu laser radial in super finiš deklet v 470, ki se bosta gotovo potegovali za najvišja mesta."Kim Pletikos zaradi dolgotrajnega okrevanja po poškodbi hrbtenice še ne bo tvegala z jadranjem na polnih obratih. "Zadnjega pol leta sem se posvečala predvsem rehabilitaciji hrbta, zato od svetovnega prvenstva avgusta lani nisem trenirala tako, kot je bilo predvideno. Težave še niso popolnoma odpravljene, je pa na treningih že boljše. Kako se bom počutila na regati, ki traja pet dni, bom videla v kratkem. Realna se mi zdi uvrstitev v prvo polovico flote, ostalo pa bo odvisno predvsem od zdravja. Konkurenca je kot vsako leto izjemna, tukaj so vse najboljše jadralke, tako da bi bila zadovoljna z uvrstitvijo med prvo trideseterico," je situacijo razložila izkušenejša od sester Pletikos.

Zaradi gnojne angine krmarja sta bila nastop v dvosedu 49er primorana odpovedati Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič, medtem ko je Žan Luka Zelko uvodno prizorišče črtal iz programa zaradi varčevalnih ukrepov. "Namesto tega bom raje predčasno odpotoval v Genovo na prizorišče svetovnega pokala, kjer bo drugo leto potekala tudi zadnja kvalifikacijska regata za olimpijske igre," je svoje razloge podal 24-letni olimpijski kandidat v razredu laser standard.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija