POJASNILO GORENAKA, ZAKAJ JE POOBJAVIL RETVIT IN GA UMAKNIL: "Nekateri zaposleni na CSD ravnajo izjemno uradniško, brez velike empatije"

Slovenija

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (KPV) Vinko Gorenak je sporočil, da poobjava spornega tvita uslužbenca na ministrstvu za notranje zadeve Boruta Jakopina o zaposlenih na CSD ne pomeni odobravanja besed, ki jih je Jakopin zapisal. Kritičen je tudi do nekaterih medijev, ki da so toliko pozornosti namenili eni, kasneje umaknjeni poobjavi. Medtem tako od Jakopina kot Gorenaka v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva pričakujejo javno opravičilo in jasno obsodbo tovrstnih ravnanj.

Jakopin, na ministrstvu za delo pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, je pred dnevi ravnanje delavcev na centru za socialno delo (CSD) ob smrti 10-letnega dečka, ki je minuli teden utonil v reki Soči, na Twitterju pospremil z žaljivim zapisom.

Zapis na družbenem omrežju je dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je na svojem računu sprva poobjavil Gorenak, ki je svojo poobjavo kasneje umaknil.

Po ogorčenih odzivih tako sindikata CSD in socialne zbornice se je Gorenak danes odzval z zapisom na svoji spletni strani. "Moj 'retvit' zapisa Boruta Jakopina ne pomeni mojega odobravanja besed, ki jih je zapisal. Predvsem sem upal, da ga bo javnost sprejela kot poziv k samooceni v primeru odvzema 'koroških dečkov' starim staršem in v mnogih drugih primerih, ko javnost spremlja ravnanja posameznih zaposlenih na CSD, ki ravnajo izjemno uradniško, brez posebno velike empatije," je zapisal. Kot je še poudaril, sta v težkih, včasih tudi tragičnih trenutkih sočutje in empatija prav tistih uradnikov, ki so vpleteni v situacije, še kako potrebna.

Gorenak je, kot je zapisal, svojim sledilcem torej prenesel Jakopinovo stališče do dela CSD, že ob prvem novinarskem klicu, ki se je zgodil kakšno uro ali dve po poobjavi, pa je videl, da bo ta delitev napačno razumljena in zlorabljena. Poobjavo je zato tudi umaknil.

Iz KPV so sporočili, da vlada o tem ni razpravljala in ni sprejela stališča.

Z ministrstva za notranje zadeve so v sredo sporočili, da zagovarjajo spoštljivo in dostojno komunikacijo. Ocenili so, da je bila konkretna objava njihovega uslužbenca skrajno neprimerna in da se od nje distancirajo. Dodali so, da Jakopin pri svojem delu ne razpolaga in ne dostopa do osebnih podatkov zaposlenih v CSD.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so navedli, da obsojajo psihično, fizično in verbalno nasilje, da je takšna komunikacija neprimerna in da je na mestu opravičilo zaposlenim v CSD.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Heretik |  06 .08. 2020 ob  23: 00
-1
>Gorenak, dol bedak!
hribi |  06 .08. 2020 ob  16: 13
Kakšnem moški pa je ta Gorenjak, da nekaj objavi potem pa se userje iz briše. Jaz se strinjam z izrečeni.