POHIŠTVENI VELIKAN POD PLAZOM OBTOŽB: Ikeino pohištvo krivo za uničevanje evropskih gozdov?

Slovenija

Proizvodnja nekaterih najbolj prodajanih izdelkov pohištvenega velikana Ikea je povezana z uničevanjem starih evropskih gozdov, tudi iz območij Nature 2000, ugotavlja preiskava Greenpeace-a. Tudi Slovence, ki nakupujejo v poslovalnicah podjetja Ikea v Avstriji in Italiji, kjer je na prodaj pohištvo spornega izvora, opozarjajo, da lahko vsak posameznik s svojimi nakupovalnimi navadami vpliva na varovanje in zaščito okolja.

Poročilo nevladne okoljske organizacije Greenpeace razkriva, da sedem proizvajalcev, ki za podjetje Ikea izdelujejo njene najbolj priljubljene izdelke, pridobiva les iz nekaterih zadnjih starih evropskih gozdov v romunskih Karpatih, tudi iz zaščitenih območij Natura 2000. Gre za najmanj 30 različnih izdelkov teh dobaviteljev, ki so naprodaj v trgovinah v 13 državah - Avstriji, Belgiji, Češki, Finski, Franciji, Nemčiji, Madžarski, Italiji, Izraelu, Poljski, Švedski, Švici in Veliki Britaniji.

Po pojasnilih organizacije so avtorji poročila do teh informacij prišli s sledenjem dobavni verigi, analiziranjem dovoljenj, satelitskih posnetkov posekov v romunskih gozdovih, skladišč lesa in proizvajalcev pohištva. Ob tem so ugotovili, da več proizvajalcev dobavlja les iz gozdov z visoko ohranitveno vrednostjo. Na podlagi javno dostopnih informacij so nato prišli do sklepa, da je največji naročnik izdelkov, ki jih proizvaja večina teh podjetij, podjetje Ikea.

Greenpeace Srednja in Vzhodna Evropa je z ugotovitvami soočil tudi Ikeo. "IKEA poskuša zasejati dvom o poročilu, ki kaže, da njihov les izvira iz starih gozdov. Namesto tega bi se lahko odločili, da postanejo vodja varstva narave!" so še zapisali.

Stari evropski gozdovi se uničujejo za izdelavo poceni IKEA pohištva. Pravkar objavljena preiskava Greenpeacea razkriva,...

Posted by Greenpeace Slovenija on Wednesday 10 April 2024

Da gre v primeru izkoriščanja romunskih gozdov za škodljive prakse, opozarjajo tudi v Greenpeace Slovenija. "Ohranitev starih gozdov je eden ključnih vidikov pri boju s podnebno krizo, zato pozivamo Ikeo, naj spoštuje svoje lastne obljube glede trajnosti in naj svoje dobavne verige očisti okolju in naravi škodljivih praks, ki so bile ugotovljene v preiskavi," je povedala predstavnica organizacije Sara Kosirnik. Dodala je, da želijo Slovence, ki nakupujejo v poslovalnicah podjetja Ikea v Avstriji in Italiji, kjer so naprodaj tudi kosi pohištva spornega izvora, opozoriti, da lahko vsak posameznik s svojimi nakupovalnimi navadami vpliva na varovanje in zaščito okolja.

V organizaciji ob tem priznavajo, da je pohištvo na splošno dober način uporabe lesa, shranjevanja ogljika in dodajanja vrednosti surovinam, a hkrati svarijo, da do njegove izdelave ne sme priti z "žrtvovanjem biološko najbolj raznolikih gozdov na planetu"

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  14 .04. 2024 ob  23: 29
niso zjebali samo gozdov, so zjebali tudi ceste s kamioni !