POGOVORI O OBLIKOVANJU NOVE KOALICIJE: Janša za skupno mizo s SMC, NSi in DeSUS

Slovenija

Vodstva SMC, NSi in DeSUS se bodo danes udeležila pogovorov s prvakom SDS Janezom Janšo o morebitnem oblikovanju nove vladne koalicije Za Slovenijo. Janša je na pogovore povabil vse stranke, odzvale so se omenjene tri. Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pa je prejela grožnje, neuradno s smrtjo, v primeru pogovorov o koalicijskem sodelovanju s SDS.

Pivčevi, ki je prejela grozilno pismo, naj bi policija zagotovila policijsko varovanje, je v četrtek poročala POP TV. Tega sicer na policiji za STA niso potrdili zaradi zagotavljanja varnosti varovanih oseb.

Po padcu vlade Marjana Šarca še vedno ni znano, ali bodo predčasne volitve ali bodo stranke oblikovale novo vlado. Iz urada predsednika republike Boruta Pahorja so v četrtek sporočili, da glede na rezultate pogovorov, ki jih je v minulih dneh opravil s poslanskimi skupinami, dopušča tudi izvedbo drugega kroga posvetovanj.

Čeprav v večini strank, tudi v SDS, potekajo priprave na volitve, je Janša povabil na pogovore o novi vladi. Popoldne se bo predvidoma najprej sestal s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom, zatem s Pivčevo in nazadnje s predsednikom NSi Matejem Toninom. Danes je sicer pričakovati le signal, ali bodo pogovore nadaljevali. V tem primeru so predvideni za torek.

V minulih dneh so se pojavila tudi ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka, ki bi nastopil v pogajanjih z Janšo. A tega v SMC, NSi in DeSUS niso potrdili.

Popoldne bodo zasedali tudi organi SAB, ki je predlagala oblikovanje projektne vlade, katere prvi cilj bi bile spremembe volilne zakonodaje. Za zdaj so se odzvale le tri stranke, kar ni dober obet za uresničitev ideje. Predsednica Alenka Bratušek meni, da Janševa vlada in predčasne volitve nista dobri rešitvi, konkretno pa ni povsem zaprla možnosti morebitnih pogovorov s SDS. Organi stranke bodo odločili, kako naprej, sama pa jim bo predlagala, da začnejo priprave na volitve.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .02. 2020 ob  15: 29
-1
@ištrijan , se ne reče zastonj da si trd ko ištrijan.Hvala bogu da so bili proti in vroče upam, da bodo še naprej . Predlog levice je največja neumnost .Edina posledica bi bila zmanjšanje pravic zdravstvenega zavarovanja in uvedba doplačil za večino storitev in zdravil na recept.
Ištrijan |  07 .02. 2020 ob  14: 00
Naj se nikoli ne pozabi: SMC, NSi, DeSUS, SDS, SAB in SNS so bili proti ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja!!!

Tako še naprej podpirajo zavarovalniški lobi, da prekazuje nas denar iz enega računa na drugi in da si za to opravilo zadrži provizije!
vseved |  07 .02. 2020 ob  11: 39
BOG NAS OBVARUJ POPLAVE, KUGE IN JANŠE.
td |  07 .02. 2020 ob  10: 32
Me zanima koliko teh oportunističnih strank bo sploh doseglo prag nasednjič.