POGOVARJALI SMO SE S FRIZERJEM IZ LUCIJE: "Upam, da ljudje ne bodo vzeli čakanja pred vrati kot slabonamerno"

Piran

Dolga karantena se že pozna tudi na naših laseh, ki že precej časa niso bili deležni striženja ali barvanja. Marsikdo tako komaj čaka, da se v ponedeljek spet odpravi k frizerju. Glede na to, da se vse več strank pospešeno naroča, je ponekod pričakovati dolgo čakalno dobo. Friziranje bo po novem potekalo pod strogimi pogoji in omejitvami, ki bodo veljale tako za frizerja kot za stranko.

Ves čas obiska frizerja bodo stranke morale nositi zaščitno masko. Pričakovati je, da bo elastika za ušesi predstavljala svojevrsten izziv pri striženju, britju ali barvanju las. "V frizerskem salonu morajo stranke nositi obrazne maske, da s tem ščitijo sebe, ostale stranke in zaposlene. Elastika za ušesi zaradi nošenja obrazne maske je lahko nekoliko moteča, vendar ocenjujemo, da je izvajanje frizerske storitve kljub temu mogoče," so dogovorili na NIJZ.

V tej fazi epidemije zato ocenjujejo, "da koristi strankinega nošenja maske zaradi preprečevanje okužbe z novim koronavirusom pretehtajo nevšečnosti zaradi elastike okrog ušes. Poudarjamo, da morajo biti tako stranke kot izvajalci storitev povsem zdravi in upoštevati tudi vse ostale higienske ukrepe," so pojasnili.

V frizerski salon samo, če smo zdravi

Frizerji bodo morali nositi tako zaščitno masko, ki jo morajo zamenjati, če se zmoči, kot zaščitni vizir. Poleg tega bodo pri vseh izvajalcih storitev, ki se odpirajo, veljala še naslednja splošna priporočila. Med temi so: "prihajanje samo zdravih oseb, vstopajo naj posamično na razdalji najmanj 2 metra, ob tem si naj razkužijo roke, prav tako pri izstopu iz prostorov, obvezno je nošenje obrazne maske, ohranja se najmanjša medosebna razdalja 2 metra," so pojasnili na NIJZ.

Veljajo pa tudi posebna priporočila, da se na obiskovalca zagotovi najmanj 20 kvadratnih metrov površine. Podajalniki za razkužila naj bodo nameščeni tako pri vhodu kot na izhodu in tudi v drugih notranjih prostorih, svetujejo na NIJZ. "Prav tako morajo biti blagajne zaščitene s pleksi steklom oziroma zaščitnimi pregradami, svetujemo brezstični način plačevanja, po plačilu naj se razkužijo tipke POS-terminala in roke," še dodajajo.

Valter Aleks Gajzer (foto: osebni arhiv)

Lucijski frizer dobil v enem večeru 18 klicev

Tik pred začetkom dela smo se po telefonu pogovarjali s frizerjem Valterjem Aleksom Gajzerjem, ki ima frizerski salon v Luciji. Povedal nam je, da ga je isti večer, ko je bila objavljena novica, da se 4. maja odpirajo frizerski saloni, poklicalo okrog 18 strank, vsakodnevno pa dobiva od štiri do sedem klicev.

"Prvi delovni dan imam popolnoma zaseden, pričakujem pa, da bo med prazniki prišel največji naval naročil. Stranke sem že prej opozarjal, da bom začel z naročanjem šele tik pred uradnim ponovnim odprtjem, saj sem imel že od prej prakso, da ne sprejemam naročil na dolgi rok," nam predstavi trenutno situacijo.

Kaj pa zaščitna oprema?

"V našem salonu smo poskrbeli za razkužilo, ogrinjala za enkratno uporabo in sredstva za dezinfekcijo stolov oziroma pripomočkov, ker je pri nas že tako ali tako obvezna sterilizacija. Glede mask pa bom prepustil strankam, da si jih nabavijo same," nadaljuje.

Ena od zahtev za frizerje je, da nosijo hkrati masko in vizir, a bi po njegovem mnenju hkratno nošenje obojega lahko povzročilo številne nevšečnosti. "Iz mojega stališča in stališča frizerjev in kozmetičarjev vizir sproža velik val ogorčenja. Danes je toplo, v prostoru bo tudi toplo in mislim, da ne bo enostavno imeti masko in plastiko na obrazu," pove. Vizir je sicer že nabavil in ga pričakuje prvi ali drugi delovni dan, do takrat pa bo uporabljal zaščitna očala nad masko.

Eno od navodil NIJZ je tudi, da naj se ogrinjalo opere za vsako stranko. "Strank bo več in nimamo toliko ogrinjal. Zato tudi ostalim frizerjem svetujem, da si priskrbijo ogrinjala za enkratno uporabo," dodaja Gajzer.

NIJZ zahteva pranje las pred friziranjem

Po Gajzerjevem mnenju bo najtežji del prilagajanja, poleg vizirjev, dejstvo, da večina strank, zlasti moških, ne želi prati las v frizerskem salonu. "Po navodilu NIJZ moramo oprati lase oziroma jih mora stranka sama. Ampak je velika razlika, če je las opran isti trenutek oziroma pred 30 minutami ali pred dvema dnevoma. Bojim se, da bo to kar velika težava in ne vem, kako bodo moški to sprejeli. Drugače pa nimam nekih posebnih strahov, saj je razkuževanje že sedaj samoumevno in nekih posebnosti ne vidim."

Glede na to, da bo morala imeti stranka ves čas na sebi masko, bi lahko elastika za ušesi predstavljala težavo pri striženju? "Večjih ovir ne vidim, kar se tiče striženja fazone (lasje okoli ušes in pri vratu, op. a.). Bolj me skrbi zgornji del, ko bodo lase padali čez obraz, se bomo pa potrdili, da jih damo na stran," pojasni.

15 minut med strankama za zračenje in razkuževanje

Ker je njegov salon velik 20 kvadratnih metrov, bo tudi naročanje potekalo izključno samo na eno stranko. "Tudi na vratih bodo izobešena navodila, da se vstopa posamezno in da stranke sproti obveščamo, naj vstopijo šele, ko ena stranka izstopi."

Pred prihodom vsake stranke v salon ima planiranih 15 minut za razkuževanje in prezračevanje prostora. "Tisti, ki bo prišel prej, bo avtomatsko počakal zunaj. Osebno upam, da ljudje ne bodo vzeli čakanja pred vrati kot slabonamerno in da jim to ne bo povzročalo slabega mišljenja o nas frizerjih. Pripravljeni smo na nov začetek," še dodaja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
UG |  01 .05. 2020 ob  09: 52
-1
Obvezno vizir in rokavice. In razkužit škarje po koncu striženja in razkužit škarje pred začetkom, da stranka vidi.
vseved |  30 .04. 2020 ob  21: 16
Kamorkoli greš moraš bit zdrav , v ambulanti celo zahtevajo da podpišeš izjavo. Kdo pa nam garantira, da so frizerji, trgovke, zdravstveni delavci,... zdravi?