POGI PREVZEL ZELENO MAJICO: Na 2. etapi dirke po Sloveniji dva razreda boljši od ostalih

Slovenija

Slovenski zvezdnik Tadej Pogačar je zmagovalec druge etape 27. kolesarske dirke po Sloveniji. Na poti od Žalca do Celja (147 km) je bil na zadnjih dveh vzponih, tudi na zaključnem do Celjskega gradu, prepričljivo najboljši in je tekmece prehitel za minuto in 22 sekund. Dvaindvajsetletnik je prevzel tudi zeleno majico vodilnega na domači dirki.

Kolesar s Klanca pri Komedni je tekmecem tokrat prepustil le boj za drugo mesto, ki ga je v ciljnem sprintu dobil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), potem ko je premagal zadnjega zmagovalca slovenske pentlje leta 2019, Italijana Diega Ulissija (UAE Team Emirates).

Med petnajsterico so bili še trije slovenski kolesarji. Deseto mesto je osvojil Pogačarjev moštveni kolega Jan Polanc, 12. je bil Jan Tratnik (Bahrain Victorious), 15. pa Kristjan Hočevar (Adria Mobil).

V skupnem seštevku ima po upoštevanju vseh bonifikacijskih sekund Pogačar minuto in 24 sekund naskoka pred Mohoričem. Tretji pa je Ulissi s še šest sekund večjim zaostankom.

Druga, sicer najkrajša etapa letošnje slovenske pentlje se je začela v Žalcu, kolesarje pa je med drugim vodila skozi Velenje, Mozirje, Vransko pa nazaj do Žalca, preden so prvič zavili v Celje. Okoli 20 km pred ciljem je sledil še vzpon na Svetino, ki se je izkazal za odločilnega.

Glavnina sicer v prvih dobrih desetih kilometrih etape ni dovolila pobega, saj sta želela tako Mohorič kot Pogačar v Braslovčah pridobiti nekaj sekund na vmesnem sprintu. Mohorič in zmagovalec sredine prve etape Phil Bauhaus, obdržal je rdečo majico najboljšega sprinterja, sta v Braslovčah zaprla Pogačarja, ki se je jezil nad tekmovalcema ekipe Bahrain Victorious in osvojil le eno bonifikacijsko sekundo. Mohorič je vzel tri, Bauhaus pa dve.

V nalivu, ki je zmočil kolesarje v zadnjem delu preizkušnje, so se kolesarji skupaj pripeljali do vznožja na Svetino (5,6 km/7,1 %). Tam pa je padla tudi odločitev v etapi. UAE Team Emirates so prevzeli vajeti v svoje roke in z Norvežanom Vegardom Stakejem Laengenom napadli, da bi se Pogačar otresel tekmecev. To mu je hitro uspelo, prednost pa je nato le še povečeval do vrha na Svetini, na zahtevnem in razmočenem spustu do doline ter nato še do vrha na Celjskem gradu.

Tudi Mohorič je v mešani coni novinarjem priznal, da je bil Pogačar danes dva razreda boljši od ostalih. "Matej malo pretirava. Ampak hvala za lepe besede. Vem, da je zadovoljen s svojim rezultatom, ampak vem, da bo v naslednjih dneh spet poskušal prevzeti majico. Bomo videli, še bo zanimivo," se je na pohvalo odzval trenutno vodilni na dirki po Sloveniji.

Varčevanja z močmi ni bilo, kot je dejal v pogovoru z mediji po etapi. "Že od samega starta smo imeli načrt, da gremo na Svetino na polno, da bi naredili čim manjšo skupino, ampak na koncu sem bil sam, kar je bilo še bolje. Potem pa sem moral sam do cilja. Nič več ni bilo rezerve na koncu, šel sem na polno. Res sem zadovoljen z današnjo etapo in v nadaljevanju upam, da bom imel vsaj približno isto dobre noge."

Na slovenskih tleh 22-letnik s Klanca pri Komendi neizmerno uživa, etapa v okolici Celja pa mu še posebej odgovarja. "Zelo sem užival. Ta etapa mi je bila vedno pri srcu. Celjska koča je skoraj vedno na dirki po Sloveniji, bodisi iz te ali druge strani. Skozi celotno dirko je vzdušje res super. Res sem hvaležen vsem navijačem. Toliko, kot uživam v tej dirki, nisem še nikoli. Res sem vesel, da dirkam tukaj," se je navijačem poklonil lanski zmagovalec dirke po Franciji.

V nadaljevanju dirke se na prvi pogled zdi, da ga bo težko premagati. Prednost si je nabral na manj zahtevni od obeh gorskih etap, sobotna kraljevska pa mu je prav tako pisana na kožo, vseeno Pogačar opozarja na naslednje tri dneve na slovenskih cestah. "Zagotovo ne bo lahko braniti vodstva. Do konca so še trije dnevi. Odločeno ni še nič. Smo optimistični in imamo zares super dobro ekipo. Gremo iz dneva v dan branit majico. Jutri bomo dali priložnost hitrejša sprinterjema, Ruiju (Oliveiri, op. STA) in Matteu (Trentinu, op. STA) v upanju na sprinterski rezultat, nato moramo na Sveti gori ubraniti majico, v Novem mestu pa bomo skušali ubraniti majico in dobiti etapo," je želje ekipe razkril 22-letnik.

Sam pravi, da je dobro pripravljen tudi v luči nastopa na Touru. Ta ostaja glavni cilj poleg nastopa na olimpijskih igrah. "Moja pripravljenost za dirko po Franciji je kar dobra. Tukaj so vseeno malo krajše, lažje etape. Vseeno mislim, da je to dobro ogrevanje za noge in da bo stanje po dirki še nekoliko boljše, kot je sedaj," je še zaključil zvezdnik svetovnega kolesarstva.

V petek bo na sporedu razgibana tretja etapa od Brežic do Krškega s tremi kategoriziranimi vzponi (Drensko Rebro, Studenec, Sremič), ki bi lahko zredčili število sprinterjev pred zaključkom preizkušnje okoli 15.15 v Krškem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija