PODROBNOSTI STAVKOVNEGA SPORAZUMA: Za zaposlene v Marjetici poleg višjih plač še dodaten del regresa

Koper

Potem ko so predstavniki vodstva in zaposlenih v komunalnem podjetju Marjetica Koper v ponedeljek po šestih urah pogajanj le uspeli priti do soglasja in preprečiti za danes napovedano stavko, so v sindikatu natančneje predstavili stavkovni sporazum. Poleg višjih plač se denimo zaposlenim obeta izplačilo dodatnega dela regresa.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost ponovili v sindikatu, ki sodi pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, se je delodajalec v prvi vrsti zavezal k zvišanju plač za 3,65 odstotka. Zvišanje bo uveljavljeno s 1. marcem. Skladno z dogovorom bodo pripravljeni aneksi k pogodbam o zaposlitvi.

Vodstvo se je ob tem zavezalo, da bo maso sredstev, ki bi morala biti porabljena za zvišanje januarskih in februarskih plač, a so bile te že izplačane, "upošteval pri dodatnem izplačilu dela regresa zaposlenim". To je predvideno najpozneje do 1. julija.

Že na pogajanjih konec minulega tedna so se deležniki dogovorili tudi za sklenitev kolektivnega nezgodnega zavarovanja za zaposlene, javni razpis pa je bil na portalu javnih naročil objavljen v ponedeljek.

Prihodnji mesec še dodatna pogajanja 

Strani sta se ločeno od seznama stavkovnih zahtev dogovorili še, da bosta  pričeli pogajanja za sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe. Želita si, da bi bila podpisana do 1. junija.

Delodajalec je s podpisom stavkovnega sporazuma pristal še, da se bo evidentirani delovni čas, ki so ga člani stavkovnega odbora porabili za pogajanja in druge aktivnosti, povezane z napovedano stavko, vštel v delovni čas.

Stavkovni odbor je glede na izpogajani sporazum pristal na preklic stavke.

V sindikatu so napoved podjetja, da bo zvišanje plač financiralo z optimizacijo poslovnih procesov in iskanjem notranjih virov, sicer pospremili z opombo, da so v pogajanjih večkrat konkretno opozorili "na neracionalno porabo sredstev po sektorjih, kar bi lahko na drugi strani doprineslo k izboljšanju materialnega stanja zaposlenih".

"Niti ena točka stavkovnega sporazuma pa se ne nanaša na iskanje notranjih rezerv na račun kadrov. V tem delu sindikat ne bo ugovarjal prekinitvi sodelovanja z zunanjimi svetovalci po podjemnih pogodbah, do česar smo bili kritični že v obdobju pred napovedano stavko," so še zapisali.

Dialog med vodstvom in zaposlenimi je torej znova vzpostavljen. Škripal je kar nekaj časa, to pa je nakazovala tudi lanska ustanovitev sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami pod okriljem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Odločitev za napoved stavke je padla, ko se direktor Alfred Draščić, kot trdijo v stavkovnem odboru, ni zmenil za pobudo zaposlenih o uskladitvi plač s panožno kolektivno pogodbo.

Medtem so Draščića razrešili, podjetje pa zdaj kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Davor Briševac.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  25 .02. 2020 ob  17: 24
-2
Tu je zmagal je kooperant.
Koper je izgubil.
Cat WOMAN |  25 .02. 2020 ob  16: 24
Eh Briševc. Vidim da si “trd” pogajalec. Vse kar so ti sindikati natrosl si potrdu. Kaj si pa spogaju za podjetje ? A si se ti v življenju sploh kdaj pogaju ?
Tine |  25 .02. 2020 ob  12: 34
-2
@Istriano

Najprej odpustiti črnograditelja Roberta Šuca, ki mu je bržanček zrihtal službo na marjetici za 2.500 eur na mesec. Potem odpustiti Dimitrije Šamšal, prijatelja podžupanje Jasne Softić. Nato popravit katastrofalne finance podjetja, ki jih je za sabo pustil bržančkov sosed Draščić.
Istriano |  25 .02. 2020 ob  12: 04
Ni težko dati iz naših žepov. Njim plače in regres, nam pa višje položnice. Prava rešitev bi bila odpustiti 10% zaposlenih, ki jih je tako dosti preveč (predvsem administracije) in potem bi dali vsi mir in bi delali.